Gemeente Maasgouw


Gemeente Maasgouw investeert in onderwijshuisvesting

De gemeenteraad van Maasgouw heeft op donderdag 8 juli ingestemd met de realisatie van de nieuwbouw voor de Brede School Maasbracht en de aanpassing en uitbreiding van het schoolgebouw in Stevensweert voor de unilocatie van Basisschool De Maasparel.

De komende jaren investeert de gemeente hierin bijna 10 miljoen euro.

Brede School Maasbracht
Met de Brede School Maasbracht krijgen Basisschool De Tweesprong, Basisschool Het Palet, Kindercentra Pinokkio, De Krielkes en de Steiger, het Centrum voor Jeugd en Gezin Maasgouw en het Consultatiebureau van Groene Kruis De Zorggroep nieuwe huisvesting aan de Kruisweg in Maasbracht. In de brede school worden ook spreekkamers gerealiseerd voor de Jeugdgezondheidszorg van de GGD, ziekenhuis St. Laurentius, Riagg Zuid, logopedisten en therapeuten, wat de zorg en samenwerking bevordert. Op basis van het gezamenlijk zorgprofiel staan het kind en een optimale ontwikkeling centraal en wordt door de partners samen besloten welke zorg eventueel nodig is om problemen in een vroegtijdig stadium te voorkomen of op te lossen.

De bibliotheek blijft gehuisvest aan het Europlein. Na overleg met de diverse besturen van de scholen, kindercentra en de bibliotheek, is geconcludeerd dat de samenwerking binnen de brede school goed mogelijk is zonder de verhuizing van de bibliotheek. De afstand tussen de Brede School Maasbracht en de bibliotheek vormt geen belemmering. Dankzij de bouw van appartementen met en zonder zorg naast de brede school, ontstaan kansen voor de verbinding tussen de brede School Maasbracht en de toekomstige buren: het wordt een omgeving waar jong en oud, gezond en ziek elkaar ontmoeten en samen activiteiten organiseren. De komende maanden worden gebruikt om het programma van eisen te actualiseren en de juridische en financiële zaken te regelen.

De Maasparel
Basisschool De Maasparel is ontstaan uit de fusie tussen Basisschool Moeder Magdalena in Ohé en Laak en Basisschool Heilig Hart in Stevensweert. De gemeenteraad is in drie stappen gekomen tot het besluit om het huidige schoolgebouw in Stevensweert uit te breiden en aan te passen voor De Maasparel. Begonnen is met een locatiestudie waarin 22 mogelijke locaties in en tussen Ohé en Laak en Stevensweert onder de loep zijn genomen. Op basis van het onderzoek zijn 5 voorkeurslocaties benoemd en doorgerekend. Gegeven de omstandigheden is geconcludeerd dat de huidige schoollocatie de beste optie is. Ten slotte zijn de voor- en nadelen van een uitbreiding en aanpassing vergeleken met nieuwbouw. Het raadsvoorstel is in goed overleg met het schoolbestuur SKOEM tot stand gekomen.

In de vergadering van 8 juli heeft de gemeenteraad besloten tot de variant uitbreiding en aanpassing. Na de uitbreiding en aanpassing van de voormalige Heilig Hartschool is de unilocatie een feit. Alle groepen kunnen dan gehuisvest worden in Stevensweert. Ook in De Maasparel wordt rekening gehouden met voorzieningen voor een kindercentrum van Stichting Menswel. De komende maanden worden gebruikt om met alle betrokken geledingen een gezamenlijk programma van eisen op te stellen, waarna de architectenselectie en verdere bouwvoorbereiding plaats kan vinden.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00