Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Daling overvallen zet door in 2010 in Gelderland-Midden
Publicatiedatum: 20-7-2010 9:49:12

REGIO - In de eerste zes maanden van 2010 is het aantal overvallen in de regio Gelderland-Midden flink gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Werden vorig jaar van januari t/m juni 70 overvallen gepleegd, dit jaar zijn dat er 42. Hiervoor werden 18 verdachten aangehouden. Zeven overvallen werden hiermee tot dusver opgelost.

Vooral in de maanden januari en februari waren er aanzienlijk minder overvallen dan een jaar ervoor. De meeste overvallen werden gepleegd in het district Arnhem Veluwezoom (23). In district West-Veluwe Vallei en district Rivierenland werden respectievelijk 8 en 11 overvallen gepleegd in de eerste zes maanden van 2010. In de eerste zes maanden van 2010 werden 27 overvallen gepleegd op bedrijven, in dezelfde periode werden 15 woningen overvallen.

Preventie
De politie zet veel tijd en capaciteit in om deze overvallen aan te pakken. "Het oplossen van overvallen in onze regio heeft een zeer hoge prioriteit," aldus Ton Lith, plaatsvervangend korpschef. "Het heeft een enorme impact op slachtoffers wanneer je wordt overvallen. Daarbij maakt het niet uit of je een ondernemer bent of een burger, je wordt als mens aangevallen. Daarom hebben we als politie maximale aandacht hiervoor." De politie heeft tips die wellicht kunnen helpen een overval te voorkomen of de kans hierop te verkleinen.

Een aantal tips waardoor de kans op een overval wordt verkleind: o Doe niet zonder nadenken de voordeur open. Controleer altijd vooraf wie er voor de deur staat.
o Maak na een bepaalde tijd de voordeur niet meer open als er aangebeld wordt.
o Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, voordat u de persoon binnenlaat.
o Laat een collectant niet `onbewaakt' achter. Als men de portemonnee haalt, kan de deur even het best dicht gedaan worden. Een collectant is overigens verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.
o Als onbekenden "in nood" aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen maar bel zelf het alarmnummer.
o Doe een veiligheidsketting op de deur, zodat iemand niet zonder meer de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.
o Daders zijn altijd op contant geld uit. Zorg dat er geen grote bedragen contant geld in huis heeft. Ook niet in een kluis! o Wees voorzichtig met informatie over uzelf. Denk daarbij aan informatie over avonden waarop u alleen thuis bent of over tijdstippen waarop u weggaat of thuiskomt.
o Wees niet loslippig over uw bezittingen, schep er niet over op. o Wees voorzichtig met contacten die u legt via internet. U weet immers nog weinig over de persoon waarmee u contact heeft. Spreek bijvoorbeeld eerst een aantal keren buitenshuis af om iemand beter te leren kennen. Gaat het om ver- of aankoop via bijvoorbeeld een veilingsite, kies dan voor een neutrale plek voor de koop/verkoop.
o Een videofoon is een handig hulpmiddel. Sommige videofoons kunnen ook (automatisch) een foto maken van de persoon die bij u aan de voordeur heeft aangebeld.

Mocht u toch slachtoffer worden van een overval, dan is het beter om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken / het signalement van de dader(s) goed in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Arnhem Veluwezoom

---

Winkeldief aangehouden op basis van signalement
Publicatiedatum: 20-7-2010 9:46:10

ARNHEM - Na een melding van winkeldieftal heeft de Arnhemse politie maandagmiddag een 41-jarige Arnhemmer in de omgeving van de supermarkt aangehouden. De agenten zagen de man op de Arien Verhoeffstraat lopen. Hij voldeed aan het opgegeven signalement en werd aangehouden. Op camerabeelden was te zien dat de verdachte een aantal blikjes drinken wegnam uit een supermarkt in de binnenstad. Hij is na verhoor in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op. (2010079983)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

West-Veluwe Vallei

---

Doorwerther aangehouden na bedreiging

Publicatiedatum: 20-7-2010 9:47:39

HEELSUM - In Heelsum heeft de politie maandagmiddag een 21-jarige man uit Doorwerth aangehouden. De man wordt ervan verdacht een 18-jarige Oosterbeker in zijn huis in Doorwerth te hebben mishandeld en bedreigd. De twee, bekenden van elkaar, kregen rond twee uur ruzie in het huis van de Doorwerther. Daarbij zou de Doorwerther een mes hebben getrokken. De Oosterbeker had dit weten af te nemen maar liep wel een verwonding op bij de worsteling. Na dit voorval ging de Doorwerther er vandoor. Door inmiddels gewaarschuwde agenten werd hij even later in Heelsum aangetroffen en aangehouden. De man is ingesloten voor verder onderzoek. De Oosterbeker deed aangifte.
(079981)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Heelsumse tot twee keer toe opgepakt na diefstallen
Publicatiedatum: 20-7-2010 9:47:14

BENNEKOM/EDE - Een 38-jarige vrouw uit Heelsum is maandag 19 juli tot twee keer toe door de politie opgepakt wegens winkeldiefstal. Even na negen uur betrapte winkelpersoneel van een supermarkt aan de Dorpsstraat de vrouw toen ze samen met een 81-jarige plaatsgenoot enkele blikjes frisdrank en bier stal. Beiden werden aan de politie overgedragen en kregen een dagvaarding. Amper twee uur na haar vrijlating kwamen agenten de Heelsumse weer tegen in Ede. Daar hadden beveiligers in een warenhuis aan de Achterdoelen de vrouw betrapt op diefstal van kleding. De Edese is nu in verzekering gesteld. (079846 / 080088)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Zonder rijbewijs en onder invloed achter het stuur
Publicatiedatum: 20-7-2010 9:46:47

EDE - De politie in Ede heeft in de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 juli een 26-jarige automobilist uit die stad aangehouden omdat hij beschonken en zonder rijbewijs achter het stuur zat. De man gaf bovendien een valse naam op. De man trok rond half één op de Slotlaan de aandacht van agenten doordat hij slingerend reed, ruime bochten maakte en geen richting aangaf. Bij aanspreken roken agenten drank, waarop de Edenaar werd aangehouden. De man gaf daarbij een valse naam op maar agenten troffen later in zijn spullen zijn legitimatiebewijs aan. Aan de hand daarvan bleek dat de Edenaar geen rijbewijs had. Het gemeten alcoholpromillage bleek ongeveer anderhalf keer teveel, waarvoor de man ook een proces-verbaal kreeg.
(080175)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053