Dura Vermeer

Olst - 20 juli 2010

Sanering Olasfa-terrein Olst kan van start

Pieter Ahsman (directeur Dura Vermeer Milieu) en Yvo Veenis (directeur Groundwater Technology) namens de combinatie Dura Vermeer Milieu/Groundwater Technology en Leo Hendriks (Provincie Overijssel) hebben hun handtekening gezet onder het contract voor de saneringswerkzaamheden op het Olasfa-terrein.

Op het Olasfa-terrein, het voormalig terrein van de Olster Asfaltfabriek, heeft fabricage van dakasfalt en teerproducten plaatsgevonden. Bij deze sanering is met name het gedeelte met stoomgestimuleerde extractie interessant. De CO2-uitstoot wordt door middel van het toepassen van deze techniek zoveel mogelijk beperkt omdat:

o de verontreiniging wordt verwijderd en (elders) gerecycled; o gebruik wordt gemaakt van overtollig stoomproductie van Solvay; o energie wordt teruggewonnen uit hete gassen en vloeistoffen en weer als warme lucht wordt geïnjecteerd in de bodem; o door verbranding van de vrijkomende verontreinigde gasstroom en puur product via een luchtreinigingsinstallatie 20 kWh stroom wordt gegenereerd, welke weer wordt toegepast op de locatie; o In een volgende fase enkel gebruik wordt gemaakt van energie welke wordt opgewekt door zonnepanelen.

Het project vindt plaats in drie fases, de Ontwerpfase van 15 juli 2010 t/m 15 mei 2011, fase 2 en 2b (actieve land- en waterbodemsanering) van 15 mei 2011 t/m 15 mei 2014 en fase 3 (monitoring) van 15 mei 2014 t/m 15 mei 2018.