Gemeente Breda

Nieuwe afspraken over busvervoer in Breda

Deze week heeft de Gemeente Breda nieuwe afspraken gemaakt met de provincie Noord-Brabant en vervoerbedrijf Veolia over twee onderdelen van het busvervoer in Breda. Afgesproken is dat de gemeente verdere maatregelen neemt om de verkeerscongestie bij parkeergarage De Barones op koopavonden, zaterdagmiddagen en koopzondagen op te lossen. Veolia zal de volledige dienstregeling langs de Bredase Haven weer herstellen, zodra de rijtijd en doorstroming voor de bussen weer acceptabel is. Daarnaast werken Gemeente Breda en Veolia een oplossing uit in de vorm van vervoer met taxibusjes voor de zaterdagse busverbinding met Meersel-Dreef. Deze nieuwe afspraken vormen een correctie op het exploitatieplan Openbaar Vervoer West- en Midden-Brabant voor 2011, zoals dat in juni door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: âWe gaan door met maatregelen om de doorstroming langs de Haven te verbeteren en ervoor te zorgen dat de dienstregeling hier zo snel mogelijk hersteld wordt. Voor busreizigers is het veel duidelijker als bussen hier steeds dezelfde route volgen. Bovendien is het belangrijk dat het westelijk deel van de Bredase binnenstad ook bereikbaar blijft voor de hulp- en nooddiensten.â

Eén van de maatregelen die de gemeente neemt om de congestie bij de Haven te voorkomen is de ingebruikname van een nieuw dynamisch parkeerverwijssysteem eind oktober dit jaar. Daarmee worden automobilisten al in een vroeg stadium gewezen op alternatieve parkeermogelijkheden wanneer garage De Barones vol is. Daarnaast ligt er een voorstel om in het najaar een proef te starten met aanzienlijk hogere parkeertarieven in deze parkeergarage. Nog meer -soms ingrijpende- maatregelen worden momenteel uitgewerkt en op effectiviteit bekeken.

De nieuwe afspraken over de busverbinding met Meersel-Dreef zijn gemaakt, omdat De Klokkenberg, Galder en de gemeenten Alphen-Chaam en Hoogstraten aangaven dat een zaterdagse busverbinding met Breda zeer wenselijk is. Een oplossing in de vorm van vervoer met taxibusjes, mogelijk voor een deel op oproepbasis, wordt hiervoor verder uitgewerkt.

Breda, 20 juli 2010