Gemeente Sluis


19/07/10 - Pietje Potentaat. Ontboezemingen van Petronella Moens

Op zaterdag 17 juli is in het Gemeentelijk Archeologisch Museum te Aardenburg de tentoonstelling Pietje Potentaat. Ontboezemingen van Petronella Moens van start gegaan. De expositie geeft in teksten, beelden en objecten een beknopt overzicht van het leven en het werk van de dichteres en schrijfster Petronella Moens (1782 - 1843). Het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, de Zeeuwse Bibliotheek, en de Stichting Petronella Moens stelden authentieke brieven, eerste drukken en biografieën beschikbaar. Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en de Koninklijke Bibliotheek leverden afbeeldingen. In samenhang met de tentoonstelling zijn bovendien bijna twintig traditionele en moderne poëziealbums uit de negentiende en twintigste eeuw te zien. De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van de Culturele Week Aardenburgse Zomerkunsten (17 - 25 juli) die in het teken stond van het thema "Ontboezemingen", maar is ook daarna, tot 31 oktober, te zien.

Leven en werk van Petronella Moens

Petronella Moens (1762 - 1843) was in haar tijd een bekende dichteres en schrijfster, niet alleen vanwege haar poëzie- en prozageschriften, maar ook door haar uitgebreide contacten met auteurs, uitgevers en culturele genootschappen. Moens werd geboren te Kubbaard (Friesland) als dochter van dominee Petrus Moens en Maria Nijholt. In 1765 verhuisde het gezin Moens naar Aardenburg. Maria stierf reeds een jaar later. In hetzelfde jaar werd Petronella getroffen door de pokken, waardoor zij nagenoeg blind werd. Desondanks wist zij zich te ontwikkelen tot een pittige vrouw met een sterk karakter en een strenge wil. Haar bijnaam: Pietje Potentaat.
Al op jeugdige leeftijd gaf ze blijk van dichttalent en in 1785 publiceerde ze haar eerste boek. Vele zouden volgen. In haar werk raakte ze een groot aantal onderwerpen aan: vrouwen, de jeugd, opvoeding, het christendom, politiek, geschiedenis, de inrichting van de staat, de levenswijze van individuele mensen en gemeenschappen, en meer. In menig opzicht huldigde zij progressieve, zelfs radicaal-politieke denkbeelden, die zij in woord en geschrift ook actief propageerde. In haar opvattingen over slavenhandel, medebeslissingsrecht van burgers en de rol van de vrouw in de samenleving was zij haar tijd ver vooruit.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Pietje Potentaat in het Gemeentelijk Archeologisch Museum wordt gehouden naar aanleiding van het thema `Ontboezemingen' van de Culturele Week Aardenburg. In de kleine expositie worden vijf authentieke brieven en ruim twintig eerste drukken van proza- en poëziewerken van de schrijfster tentoongesteld. De brieven dateren uit de jaren dertig van de negentiende eeuw en zijn onder andere gericht aan de dichter/onderwijzer Jan van Dam. De werken van Petronella Moens hebben een gemengd karakter: sommige zijn radicaal-politiek van aard, andere stichtelijk-religieus en weer andere historisch. Opvallend is het aantal geschriften, gericht op de jeugd. Ook worden verscheidene latere studies over het leven en werk van de auteur getoond, alsmede enkele heruitgaven, waaronder Aardenburg of de onbekende volksplanting in Zuid-Amerika en Par Amitié. De Vriendenrol. Naast geschriften zijn er ook teksten en afbeeldingen te lezen en zien. De bruiklenen komen van onder andere, het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, de Zeeuwse Bibliotheek en de Stichting Moens. Afbeeldingen zijn onder meer afkomstig van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en de Koninklijke Bibliotheek.

Poëziealbums

Petronella Moens is bij velen vooral bekend als dichteres. Daarom hebben zestien bewoners uit Aardenburg traditionele en nieuwe poëziealbums beschikbaar gesteld om de expositie een actuele invalshoek te geven. De albums dateren uit de negentiende en de twintigste eeuw.

Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg
Tot en met 31 oktober 2010 is deze tentoonstelling te bezichtigen in het
Gemeentelijk Archeologisch Museum
Marktstraat 18
4527 BH Aardenburg
Tel. 0031 117 - 492 888 / 457 162
archmus@zeelandnet.nl
www.museumaardenburg.nl

Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 12.00 en 13.30 - 17.00 uur en op zaterdag en zondag 13.00 - 17.00 uur.