Gemeente Borsele

Oplossing inwoners Borsele voor wegvallen dagverzorging uit AWBZ

De gemeente Borsele gaat de kosten voor de dagverzorging van een kleine groep inwoners betalen. Dit is de oplossing die zij samen met Stichting voor Regionale Zorgverlening (SVRZ) heeft gevonden voor het feit dat het Rijk de indicatie `dagverzorging' uit de Algemene Wet Bijzondere Bijstand (AWBZ) heeft wegbezuinigd, zonder hiervoor een alternatief te bieden.

Professionele zorgverleners vreesden dat het wegvallen van de dagondersteuning zou leiden tot eenzaamheid, overbelaste mantelzorgers en vervuiling. SVRZ en de gemeente Borsele hebben daarom gezamenlijk gezocht naar een structurele oplossing. De gemeente ontvangt jaarlijks middelen van het Rijk om bepaalde maatregelen uit het AWBZ uit te voeren. De gemeenteraad heeft hierop besloten dat zij deze middelen wil gebruiken om de komende jaren de gevolgen van het wegvallen van de Ondersteunende begeleiding op te vangen. Zo kan de gemeente de kosten van de dagopvang betalen. Op dit moment maken vijf inwoners gebruik van deze regeling.

Uitgangspunt blijft dat altijd geprobeerd moet worden eerst voor de hand liggende voorzieningen in te zetten bij de betreffende inwoners. Hierbij kan gedacht worden aan zorgvrijwilligers, mantelzorgondersteuning of het eigen sociale netwerk. Het Dorpteam, bestaande uit zorgorganisaties en de gemeente, bepaalt per aanvraag of er geschikte alternatieven zijn of dat de Wmo-dagverzorging wordt geadviseerd. De Wmo-dagopvang kan maximaal vier dagdelen per week worden ingezet.