Hiv-preventie Schorer werpt vruchten af

20/07/2010 10:51

Schorerstichting

Tijdens de Internationale Aids Conferentie in Wenen heeft de Johns Hopkins School of Public Health een onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat hiv-preventiemaatregelen zorgen voor een daling van het aantal hiv-infecties wereldwijd. Dit geldt niet alleen mannen die seks hebben met mannen (MSM), maar ook voor de heterobevolking. De reden van deze afname is dat MSM soms ook heteroseksuele contacten hebben. Schorer ziet haar hiv-preventie voor MSM met dit Amerikaanse onderzoek bevestigd.

Onderzoekers van de Johns Hopkins School of Public Health vergeleken wereldwijd het aantal MSM met hiv met de cijfers van hiv-positieve heteroseksuelen. Uit het onderzoek blijkt dat intensivering van hiv-preventie gericht op MSM nodig is om het aantal hiv-infecties terug te dringen. Dit heeft niet alleen een positief effect op het aantal hiv-infecties onder MSM, maar ook voor het aantal hiv- geïnfecteerden onder heteroseksuelen.

Strategie

Schorer blijft het belang benadrukken van hiv-preventiestrategieën voor MSM. 'Het onderzoek wijst uit dat hiv-preventie en aanpak gericht op MSM zeer belangrijke componenten moeten zijn van hiv-preventiestrategieën gericht op de algemene bevolking. Het toont nog maar eens de noodzaak aan van hiv-preventie voor MSM. Dit geldt niet alleen voor ontwikkelingslanden, maar ook voor westerse landen zoals Nederland,' aldus Ferdinand Strijthagen, directeur Schorer. 'Gelukkig heeft Schorer preventiestrategieën ontwikkeld die in Nederland en internationaal hun effect hebben bewezen. Deze willen we graag wereldwijd blijvend en breed inzetten.'

Mensenrechten

Bij de 18e Internationale Aids Conferentie die van 18 t/m 23 juli in Wenen wordt gehouden, ligt de focus op mensenrechten van kwetsbare groepen zoals MSM en sekswerkers. Volgens de onderzoekers van de Johns Hopkins School of Public Health blijkt dat het aantal hiv-infecties onder MSM wereldwijd hoog is, ook in die delen van de wereld waar de epidemie verspreid is onder de algemene bevolking. Schending van mensenrechten staat effectieve hiv-preventie in de weg. Ook komt de behandeling en opsporing van hiv onder MSM door mogelijke bezuinigingen op aidsbestrijding onder invloed van de economische crisis onder grote druk te staan.





http://schorer.nl