Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Schaapskudde bezig met tweede ronde

Sinds dit voorjaar loopt er een kudde schapen in IJsselmonde die voor de begrazing zorgt van grasgebieden. De kudde loopt op de geluidswal langs de A16 en trekt door IJsselmonde via graasgebieden in het park De Twee Heuvels, Smeetslandsedijk, het Bijenpark, Herenoord en Zevenbergsedijkje. Per seizoen loopt de kudde vier keer dit rondje.

De kudde loopt zo nu en dan ook over losloopgebieden voor honden. Dit gebeurt hoogstens een aantal dagen aaneengesloten in een gebied. De hondeneigenaren wordt verzocht hun honden aan de lijn te houden. De schaapsherder plaatst borden, houd uw hond aan de lijn, dat vinden de schapen fijn, zodat u niet onverwacht geconfronteerd wordt met de kudde. Natuurlijk kunnen de honden wel elders in het losloopgebied uitgelaten worden.

Na de start in het voorjaar zijn er veel positieve reacties binnengekomen, veel wandelaars en fietsers maken ook een praatje met de herder. Tijdens de 1e ronde zijn er ook enkele klachten binnen over de vervuiling van de voetpaden en hondeneigenaren zijn bang dat hun honden ziek kunnen worden van de schapenpoep. De schaapsherder zal in zijn volgende rondes de schapen minder heen en weer laten lopen zodat de schapenpoep minder verspreid wordt. De angst van mensen dat hun honden ziek kunnen worden van het eten van schapenpoep is volgens de dierenarts ongegrond.

Deze week loopt de kudde in het Bijenpark en volgende week grazen ze in de groenstrook van het Herenoord. De schaapsherder, Cees van der Sman, zal uw vragen over de kudde ook graag beantwoorden.

Begrip en medewerking
Wij vragen uw begrip en medewerking om de kudde probleemloos in de deelgemeente te kunnen laten grazen. Als u de waarschuwingsborden kudde aanwezig tegenkomt, wilt u dan uw hond(en) aanlijnen en/of een ander pad kiezen? Het is ook mogelijk dat de kudde in een flexibele afrastering staat. Let op: hier staat zwakstroom op! Dit is niet gevaarlijk maar geeft wel een vervelend gevoel. Waarschuw uw kinderen hiervoor. De schaapskudde wordt door Oosthoek Landschapsbeheer ingezet, www.maoosthoek.nl.

Voor het inzetten van de kudde heeft het dagelijks bestuur van IJsselmonde extra geld beschikbaar gesteld. De schapen grazen een korte tijd in een gebied en vinden de snelgroeiende grassen het lekkerst. Zo krijgen kruiden meer ruimte om te groeien, bloeien de aanwezige planten weer en zaaien zich verder uit. Tijdens de 1e en 2e ronde eten de schapen eerst de snelgroeiende grassen. Tijdens de 3e of 4e keer zetten ze hun tanden in de brandnetels en de distels. Schapen verspreiden zaden op een natuurlijke wijze, ze blijven in hun vacht hangen en zitten in de keutels. Door het rondtrekken van de kudde ontstaat een grote variatie in bloemen en planten en dat is het doel, natuurlijk beheer van grasvelden. En het is ook heel leuk om de kudde gade te slaan en te zien hoe de honden de kudde bijeen houden.