Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Gefaseerde aanpak Beverwaard

Resultaten

Opgeruimde bergingen, schonere portieken en maatregelen tegen te hard rijdende autos: het zijn maar een paar voorbeelden van maatregelen die worden getroffen in de Hindersteinstraat, Beesdestraat, Moersbergenplein, Peellandstraat en Loevesteinsingel.

In deze Beverwaardse straten begon medio mei de gefaseerde aanpak van verbeteringen in de wijk. De formule: Woonbron, de deelgemeente, politie, Roteb, Gemeentewerken, Perspect en Stadstoezicht nemen een klein deel van de Beverwaard onder de loep, luisteren naar wensen van bewoners en gaan vervolgens naar vermogen en in goede afstemming aan de slag. Op deze manier zijn verbeteringen op korte termijn merkbaar en zijn de veranderingen ook goed afgestemd op wat de mensen in de buurt zelf willen. Half mei hadden enkele tientallen bewoners uit de straten 18 voorstellen gedaan om de buurt beter te maken. Zaterdag 10 juli werd op het parkeerterrein van het Moersbergenplein de eerste oogst bekend gemaakt.

Hondenpoep-scooter
Zo wordt in augustus duidelijker aangegeven waar je wel en waar je niet mag parkeren in de straten. De deelgemeente maakt voorts in oktober bekend hoe te snel rijden in de buurt tegengegaan kan worden, vertelt portefeuillehouder Norbert Swaneveld toe. Ook wordt bekeken hoe speelplekken aantrekkelijker en veiliger kunnen worden. Bovendien is toegezegd dat de Roteb dagelijks in de buurt aanwezig zal zijn. En in de loop van de zomer zal de hondenpoep-scooter vaker door de straten rijden.

Bergingen worden meer gecontroleerd zodat het geen afval-opslagplekken worden. Wie er toch een rommeltje van maakt, kan rekenen op maatregelen. Dat geldt trouwens ook voor inpandige parkeerplaatsen. Als die worden gebruikt voor bijvoorbeeld de opslag van wrakken, dan treedt Woonbron daar tegenop. Het zijn stuk voor stuk maatregelen die voortvloeien uit vragen en suggesties van bewoners en waarvan de organisaties vervolgens hebben bekeken wie er op korte termijn iets aan kan doen.

Tuinonderhoud-contracten
Eén van de voorstellen van 15 mei was om mensen aan te spreken op het onderhoud van hun tuin. Manager Stad André Rouwers van Woonbron: We gaan dat strakker controleren. Bovendien moeten nieuwe huurders in de wijk die een woning met een tuin krijgen, een tuincontract ondertekenen. Daarin staat dat bewoners beloven de tuin netjes te houden.

Veel van de maatregelen zijn gebaseerd op een gezamenlijke inzet van de organisaties in de wijk èn van de bewoners zelf. André Rouwers van Woonbron: Wij geloven in samenwerking. Samen kom je verder. Goed voorbeeld in dit verband is de komende aanpak van het schoonhouden van portieken en trappenhuizen.

Eerder betrekken bij besluiten
Andere buurten in Beverwaard gaan ook kennismaken met deze nieuwe manier van buurtgericht samenwerken aan concrete verbeteringen. Daarbij zal ook steeds worden geleerd van ervaringen in de buurten waar het samenwerkingsverband eerder aan het werk was. Zo is besloten om huurders en eigenaren van woningen op gelijke wijze te betrekken bij verbeteringen in de buurt. Dat is dan ook wat vanaf 2011 gaat gebeuren. Portefeuillehouder Nobert Swaneveld gaf op 10 juli voorts aan dat bewoners voortaan meer en eerder worden betrokken bij besluiten die genomen gaan worden: Betere informatie naar bewoners toe en meer eigen verantwoordelijkheid van bewoners gaan wat mij betreft hand in hand.