Belgische Federale Overheid

snelle afronding van de inbreukdossiers

Europese richtlijnen : Olivier Chastel wil prioriteit geven aan een snelle afronding van de inbreukdossiers

Datum: 20 juli 2010

Op dinsdag 20 juli heeft Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel, in samenspraak met Minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere, tijdens de Ministerraad een stand van zaken gegeven betreffende de omzetting en uitvoering in Belgisch recht van het Europees recht. Voor elke FOD moesten de individuele fiches worden geëvalueerd en de inbreukprocedures worden opgevolgd.

De Staatssecretaris meldde dat er nog 26 richtlijnen, waarvan 22 onder federale bevoegdheid, moeten worden omgezet in Belgisch recht voor het scorebord van november 2010.

« We kunnen besluiten dat, op basis van de vorderingen, 15 richtlijnen kunnen omgezet worden voor de uiterste termijn van 10 november 2010, datum waarop het scorebord aan de Europese Commissie wordt meegedeeld. Zo zouden we de 1%-norm kunnen halen », zei Olivier Chastel op de Ministerraad.

Voor wat de inbreuken betreft, is het federale niveau betrokken bij 69 van de 113 inbreukprocedures. « Ik wil dus alle betrokken overheden vragen om absolute prioriteit te geven aan een snelle afsluiting van het inbreukdossier waarvoor ze uitvoeringsmaatregelen moeten nemen volgens het arrest van het Hof van Justitie EU en van de 6 inbreukprocedures voor niet-mededeling van de omzettingsmaatregelen, » benadrukte Staatssecretaris Olivier Chastel.

Staatssecretaris Olivier Chastel zal eveneens aandacht besteden aan de publicatie, deze donderdag 22 juli, van het scorebord van de Europese Commissie.