Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bejegening in kleur: een instrument voor de jeugdzorg Een juiste bejegening van professionals in de jeugdzorg naar de jeugdigen en hun ouders, is een belangrijk uitgangspunt in het Beleidskader Jeugdzorg Limburg 2009-2012. Zonder een goede bejegening voelen de partijen zich onvoldoende begrepen en kan er geen goede jeugdzorg worden geboden. In dat kader is er in opdracht van de Provincie Limburg een instrument ontwikkeld waarmee jeugdigen (en hun ouders) hun waardering over de wijze waarop ze door professionals worden bejegend kunnen uitdrukken.

Fleur Gieben (Stad en Mens) zette samen met Frans-Jozef van Nispen tot Pannerden het Creatief Laboratorium Limburg in om met hulp van beweging, klank en kleur te onderzoeken hoe bejegening op een andere manier gewaardeerd kon worden. Jongeren, hulpverleners en andere betrokkenen uit de jeugdzorg in Limburg hebben deelgenomen aan drie Creatieve Laboratoria. Deze zogenaamde Crealabs hebben een rijke oogst opgeleverd rond het thema bejegening, ontmoeting en verdieping in de Limburgse jeugdzorg.

Deze oogst vormde de basis voor het verlenen van een opdracht aan beeldend kunstenaar Karin Peulen om een tastbaar, reproduceerbaar instrument te ontwerpen dat ertoe dient de dialoog tussen hulpverlener en hulpvrager te verbeteren.Een jasje voor mijn dossier is een praktisch instrument geworden dat in juli is aangeboden en gepresenteerd aan gedeputeerde Odile Wolfs.

De Provincie Limburg wil met dit project op creatieve wijze een bijdrage leveren aan de verbetering van het contact tussen jeugdhulpverlener en vrager. Samen met de Limburgse jeugdzorginstellingen XONAR, Rubicon Jeugdzorg, Mutsaersstichting en Bureau Jeugdzorg voert de Provincie een actief beleid op het realiseren van een goede bejegening. Andere voorbeelden van activiteiten zijn een provinciale conferentie, studiebijeenkomsten, gesprekken met medewerkers en spiegelbijeenkomsten met (ex)jeugdzorgclienten

20-7-2010 11:19