Gemeente Blaricum



Meedoen werkt echt: resultaten na half jaar Meedoen

20-07-2010
Meedoen biedt begeleiding voor mensen met een bijstandsuitkering. Sinds de start, een half jaar geleden, maken al 83 mensen gebruik van de diensten van Meedoen. Een computercursus of een taaltraining, vrijwilligerswerk, een werkstage of sociale hulp. Dat zijn enkele voorbeelden van wat Meedoen haar deelnemers biedt.

Activiteiten
Samen met een Meedoencoach bekijkt elke deelnemer wat hij/zij het beste kan doen om weer deel te kunnen nemen aan de samenleving. Dat is voor iedereen verschillend. Zo volgen 44 personen een (vaardigheids)training. Bijvoorbeeld een computercursus of een taaltraining. Vijftien deelnemers doen mee met het programma `Bewustwording en inspiratie'. Achttien personen werken nu als vrijwilliger of lopen stage om werkervaring op te doen. Ze doen bijvoorbeeld klusjes in de buurt, helpen bij het vogelasiel in Naarden of werken als vrijwilliger in een verzorgingshuis of elders in de zorg. Eén persoon loopt stage als klassenassistent op een school. Dertien deelnemers ontvangen sociale hulp, zoals begeleiding in de thuissituatie, hulp bij een rouwproces of een taalcoach aan huis. Er zijn ook mensen die zijn gaan sporten. Op deze manier komen zij letterlijk weer in beweging om zelf de draad van hun leven weer op te pakken.

Klimmen op de participatieladder
Bij Meedoen staat de vraag van de deelnemer centraal. De ervaringen van deelnemers en participatiecoaches zijn positief. De persoonlijke benadering en de open gesprekken werpen vruchten af. Deelnemers worden gestimuleerd om zelf in actie te komen en de regie over hun leven weer op te pakken. De resultaten worden gemeten met de zogenoemde participatieladder. Het doel is om deelnemers te ondersteunen om `te klimmen' op deze ladder, die in zes fasen loopt van `geïsoleerd zijn' tot `betaald werk'.

Nieuw initiatief: `Bewustwording en inspiratie' Sinds kort is binnen Meedoen het programma `Bewustwording en inspiratie' gestart. Het doel van het programma is deelnemers bewustmaken van hun eigen mogelijkheden. In `Bewustwording en inspiratie' komen verschillende thema's op een praktische manier aan de orde: gezondheid en sport, sociale contacten en inspiratie, eigen kracht, veiligheid en hygiëne, financiën, administratie en computervaardigheden. Op deze manier kunnen deelnemers nog sneller en beter zelf aan de slag gaan. Het programma wordt elk kwartaal aangeboden.

Over Meedoen
Meedoen is een initiatief van Sociale Zaken van de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren.
Het participatieprogramma biedt begeleiding voor mensen met een bijstandsuitkering. Binnenkort starten ook mensen met een WAO/WIA-uitkering of een WAJONG-uitkering met Meedoen. Meedoen is onderdeel van een netwerk voor onder andere maatschappelijke ondersteuning (Wmo loket), welzijn (Versa Welzijn), maatschappelijke participatie (Vrijwilligerscentrale) en arbeidsparticipatie (WerkRoute).
Doelen van Meedoen zijn:

- De (economische) zelfredzaamheid en participatie van mensen versterken

- Mensen de regie over hun eigen leven terug te geven, zo snel en zoveel als mogelijk
Voor meer informatie kunt u terecht op: www.meedoenwerktecht.nl.

|