Politie Gelderland-Midden

4 op 5 burgers voelen zich zelden of nooit onveilig
Publicatiedatum: 20-7-2010 12:55:57

REGIO - Zeker 80 procent van de inwoners van de politie Gelderland-Midden voelt zich zelden of nooit onveilig. Een grote meerderheid acht de kans (zeer) klein dat zij slachtoffer wordt van inbraak, diefstal of mishandeling. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor Gelderland-Midden 2009.

Het rapport is onderdeel van de landelijke Veiligheidsmonitor die eind april verscheen. Politieregio's hebben de gelegenheid gehad om het onderzoek tot op lokaal niveau te laten uitvoeren. In de regio Gelderland-Midden is daar gebruik van gemaakt, met uitzondering van de gemeenten Lingewaard, Renkum, Rozendaal en Wageningen Het onderzoek is gehouden in de meeste gemeenten in de regio Gelderland-Midden en heeft uiteindelijk ruim 19.000 inwoners er bij kunnen betrekken. De monitor levert belangwekkende informatie op voor gemeenten en politie, aan de hand waarvan zij beleid kunnen vormen. De beleidsvorming gebeurt in Gelderland-Midden door gemeenten en politie samen, waarbij het lokale bestuur de regie voert. Korpschef Pim Miltenburg: "Het behoeft geen toelichting dat samenwerking tussen alle genoemde partners veel meer rendement levert en de sleutel tot succes is". Hij wijst er echter op dat de burgers zelf ook partners zijn die een belangrijke bijdrage leveren aan een veilige woonomgeving. "Het project Burgernet bewijst wel dat inwonenden van onze regio meer dan bereid zijn de politie en de gemeente een handje te helpen bij het vangen van boeven".

Streven naar beter
Korpschef Pim Miltenburg: "We zoeken voortdurend naar verbetering van ons werk en kunnen daarbij de input vanuit de bevolking goed gebruiken. Hoe fijnmaziger de informatie, hoe beter. We werken sinds jaar en dag aan onze professionaliteit en dienstverlening. Aan de ene kant zien we ons door deze cijfers beloond, maar we voelen ons ook aangespoord om te streven naar nog betere resultaten. We beseffen dat het niet alleen aan de politie is om de veiligheid en de leefbaarheid te verhogen. Ook andere instanties en burgers zelf kunnen een grote rol spelen".

Scala aan onderwerpen
In het onderzoeksrapport wordt onder meer ingegaan op:
- de leefbaarheid van de woonbuurt

- de beleving van buurtproblemen (dreiging, sociale overlast, vermogensdelicten, verkeer, verloedering)

- onveiligheidsbeleving

- slachtofferschap (inbraken, diefstal, seksuele intimidatie en geweldsdelicten)

- respectloos gedrag

- inwoners over de politie

- inwoners over de gemeente

- preventie.

Inwoners over de politie
Uit het rapport blijkt dat de helft van de inwoners tevreden is over het functioneren van de politie. Bijna 40 procent vindt dat de politie te weinig bekeurt terwijl een even groot percentage juist het tegenovergestelde vindt. Ongeveer 70 procent vindt de politie Gelderland-Midden een succesvolle `crimefighter'; het korps komt daarmee duidelijk boven het landelijke gemiddelde. Ook scoort de regio bovengemiddeld goed op de vraag of men vertrouwen in de politie heeft en op de vraag of de politie rekening houdt met de wensen van de burgers.

Overigens vindt 60 procent van de inwoners dat de politie benaderbaar is, dat de politie er voor je is, als het er echt om gaat en dat de politie in dat geval haar uiterste zal doen om je te helpen. De politie Gelderland-Midden zit daarmee op het landelijke gemiddelde. Dat geldt ook voor de score op het gebied van het laatste politiecontact. 63 procent is tevreden over het laatste politiecontact. De overigen vonden dat de politie te weinig deed, de problemen niet oploste of niet efficiënt optrad. De inwoners gaven dat de politie aandacht moet schenken aan de aandacht voor burgers, de wachttijden en aan informatie over de afloop van zaken die werden gemeld.
Overigens scoort de politie in 2009 beter op beschikbaarheid dan in 2001. De beschikbaarheid van de politie in de buurt wordt in Gelderland-Midden vrijwel gelijk beoordeeld als het landelijke gemiddelde. Overigens weet men de weg naar de politie goed te vinden en benadert men de politie via het algemene politienummer (0900-8844), het internet en het bureau.

Meldingsbereidheid
Uit het onderzoek blijkt dat de inwoners in de meeste gevallen melding doen van diefstal (in sommige gevallen ligt dat getal hoger dan het Nederlandse gemiddelde, zoals op het gebied van autodiefstal en (poging tot) woninginbraak). Overigens wordt van bijvoorbeeld fietsendiefstal en vernielingen aan auto's weinig melding gedaan. Slachtoffers van seksuele delicten doen in Gelderland-Midden bovengemiddeld vaak melding, terwijl slachtoffers van mishandeling minder vaak melding doen dan men gemiddeld in Nederland doet.

Inwoners blijken vooral melding te doen om verzekeringsredenen en omdat het de kans op het terugkrijgen van gestolen goederen vergroot. Andere argumenten om de politie te benaderen zijn het principe (`je hoort dat te doen') en omdat men vindt dat de dader gepakt moet worden. Wat inwoners tegenhoudt is het gevoel dat de melding niet belangrijk zou zijn of dat er niets mee gedaan wordt.

Meer informatie
Meer informatie over de veiligheidsmonitor kan men terugvinden op www.veiligheidsmonitor.nl. Daar treft u ook gegevens aan per gemeente. Alleen de gemeenten Lingewaard, Renkum, Rozendaal en Wageningen hebben niet deelgenomen.

Toelichting
Al naar gelang het onderwerp, zal de woordvoering plaatsvinden door de gemeenten en het bureau Communicatie van de politie Gelderland-Midden.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Jongetje (6) door auto geschept en gewond

Publicatiedatum: 20-7-2010 13:19:17

ARNHEM - Op de Rosendaalseweg in Arnhem is vanochtend, dinsdag 20 juli, een zesjarig jongetje uit die stad geschept door een auto. Het slachtoffertje raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. De automobilist, een 80-jarige man uit Arnhem, bleef ongedeerd maar is wel opgevangen. Het ongeval gebeurde omstreeks kwart over acht toen de jongen samen met zijn moeder over de stoep naar school liep. Ter hoogte van de Dominicanenweg rende het jongetje plotseling de rijbaan op, waar op dat moment net de 80-jarige automobilist passeerde. De automobilist kon niet meer remmen of uitwijken. Het slachtoffertje liep onder meer schaafwonden en kneuzingen op en is ter observatie opgenomen.
(080374)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Dorpsstraat in Bennekom de vrouw toen ze samen met een 81-jarige plaatsgenoot enkele blikjes frisdrank en bier stal. Beiden werden aan de politie overgedragen en kregen een dagvaarding. Amper twee uur na haar vrijlating kwamen agenten de Heelsumse weer tegen in Ede. Daar hadden beveiligers in een warenhuis aan de Achterdoelen de vrouw betrapt op diefstal van kleding. De Heelsumse is nu in verzekering gesteld.