FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: veel serieuze klachten bij meldpunt werken in de zomerhitte

Bij het meldpunt Werken in de zomerhitte, dat FNV Bondgenoten 30 juni openstelde zijn veel serieuze klachten binnen gekomen. Op de tweede dag dat het meldpunt open was, werd 288 melding gemaakt van problemen met hitte op de werkvloer. Vanochtend stond de teller op 596 meldingen.

De hoeveelheid en de aard van de meldingen bevestigt voor FNV Bondgenoten dat hittestress een serieus probleem is. Het grootste deel van de melders, ruim 44%, signaleerde concentratieverlies. Concentratieverlies kan leiden tot minder productiviteit en meer fouten in het werk. Soms blijven de gevolgen daarvan beperkt tot méér klagende klanten. In andere gevallen betekent minder concentratie een regelrecht veiligheidsrisico voor betrokkene, zijn of haar collega's, en voor de mensen die aan hun zorgen zijn toevertrouwd. Denk aan de buspassagiers in een te hete bus. Maar hitte kan ook regelrecht tot ernstige gevolgen leiden: 11 keer werd melding gemaakt van een ziekenhuisopname.

Schrijnend is in dat licht dat de werkgevers van de melders zich niet lijken te bekommeren om hun werknemers: meer dan 60% geeft aan dat hun werkgever helemaal niets doet om mensen te beschermen tegen overmatige hitte.

Meer dan 20% van de melders gebruikte de Humidex Hittestress Calculator op www.arbobondgenoten.nl/calculator. Dat de melders dit vaak niet ten onrechte deden, blijkt uit de resultaten: in 80% van de gevallen was hittestress een risico om rekening mee te houden. En bij 18% van de met Humidex gemeten meldingen kunnen we spreken van een acuut gevaarlijke situatie.

Om de problemen op de werkvloer door zomerhitte te voorkomen, is er behoefte aan een duidelijke norm die werknemer en werkgever houvast geeft bij het nemen van maatregelen. Internationaal is een veelgebruikte norm dat de lichaamstemperatuur niet boven de 38 graden Celsius mag uitkomen. FNV Bondgenoten ondersteunt die norm. Een goed hulpmiddel als de hittestresscalculator stelt werknemers in staat zelf te berekenen of op hun werkplek de gevarenzone wordt bereikt en het gesprek daarover aan te gaan met hun collega's en hun baas. Al dan niet met verdere ondersteuning van de bond.

Er is inmiddels overleg tussen de SER en de overheid om te komen tot een duidelijke wettelijke gezondheidsnorm voor blootstelling van werknemers aan warmte.