Gemeente Leeuwarderadeel


Middelsee Gemeenten bijna klaar voor de Wet BAG

20-07-2010 12:56

De vier Middelsee Gemeenten zijn druk bezig met het uitvoeren van de Wet BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen).

De Wet BAG valt onder de landelijke invoering van basisregistraties. De overheid voert verschillende basisregistraties in om haar dienstverlening te verbeteren. Een andere registratie is bijvoorbeeld de Gemeentelijke Basisregistratie (GBA), waarin personen binnen een gemeente geregistreerd staan.

De basisregistraties moeten in de toekomst aansluiten op een zogenaamde landelijke voorziening zodat meerdere overheidsinstanties gegevens kunnen putten uit dezelfde bron. Voordat de aansluiting op de landelijke voorziening gerealiseerd wordt, moeten de gemeenten in kaart hebben gebracht welke adressen en gebouwen er in de gemeente aanwezig zijn.

Gegevens die voor de BAG van belang zijn, zijn onder andere: huisnummer, straatnaam, postcode, bouwjaar, gebruiksdoel en gebruiksoppervlakte. De meeste gegevens zijn wel aanwezig maar sommige gegevens ontbreken nog. Dit komt vooral omdat bij oudere gebouwen in het verleden nooit alles is geregistreerd of bij gebouwen waar vergunningsvrij aan gebouwd kon worden. Deze gegevens zijn echter wel noodzakelijk voor de basisregistratie.

Om de ontbrekende informatie te achterhalen zullen er medewerkers van de vier gemeenten het veld ingaan om de gegevens alsnog registreren. Dit gaat niet om een controle, maar om het vaststellen van de juiste gegevens. Het kan in de komende weken dan ook voorkomen dat u deze medewerkers bij u in de buurt aantreft voor het aanvullen van ontbrekende gegevens. Mocht het nodig zijn dan kunnen zij bij u aanbellen met vragen omtrent uw woning of erf. Deze medewerkers zullen zich legitimeren en zijn bevoegd om uw woning en erf te betreden.

Mocht u nog vragen hebben over de BAG dan kunt u natuurlijk contact opnemen met de gemeente.

---