MKB-Nederland


20 juli 2010
Minder valse eurobiljetten in omloop

Het aantal onderschepte en geregistreerde valse eurobiljetten in Nederland is in de eerste helft van 2010 met 15 procent gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2009. Tot nu toe zijn 19.500 biljetten onderschept tegen 23.000 in de tweede helft van 2009.

Voor deze daling is geen exacte oorzaak aan te geven. Vermoedelijk hebben meerdere factoren bijgedragen aan het resultaat. Zo is er de verhoogde inzet van politie en justitie, preventieve acties zoals meer gebruik van detectiemateriaal door ondernemers en meer aandacht in de media voor opsporingsresultaten.

In de gehele eurozone is ook sprake van een daling van het totaal aantal aangetroffen valse
eurobiljetten, zo meldt de Europese Centrale Bank (ECB). In de eerste helft van 2010 werden 387.000 valse eurobiljetten uit de circulatie gehaald en dat is een afname van 13% ten opzichte van het tweede halfjaar 2009.

De coupures die zowel in Nederland als in de andere Europese landen het meest worden vervalst, zijn
EUR20 en EUR50 biljetten. In Nederland is het aantal vervalste EUR50 biljetten in het eerste halfjaar van
2010 afgenomen en de vervalste EUR20 biljetten toegenomen. In de Eurozone is dat precies andersom.

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de afname van het aantal valse eurobiljetten. Door de verhoogde inzet van politie en OM te continueren in combinatie met goed zichtbare controle van biljetten door ondernemers moet het mogelijk zijn de schade nog verder in te perken.

Zichtbaar controleren, alert blijven en kennis van de echtheidskenmerken is belangrijk om te voorkomen dat valse biljetten worden aangenomen. Informatie over echtheidskenmerken is onder andere te vinden op de website van De Nederlandsche Bank (www.dnb.nl). De aanwijzingen kunnen worden gedownload of als cd-rom worden besteld bij de Informatiedesk van DNB, tel. 0800 - 020 1068 (gratis).