Gemeente Hoorn

Geen andere voorrangsregeling op kruispunt Keern/Geldelozeweg

B en W hebben besloten de voorrangssituatie op de kruising van het Keern met de Blauwe Berg en de Geldelozeweg te houden zoals die nu is: verkeer dat op het Keern blijft, heeft voorrang. Dat wijkt af van een eerder besluit om het verkeer dat afslaat naar de Geldelozeweg of daar vandaan komt voorrang te geven. Deze keuze is gaat spelen op het moment dat het Keern voor autoverkeer wordt afgesloten. Dat is in 2011, nadat de MediaMarkt zijn deuren heeft geopend en de Van Aalstweg is opgewaardeerd .

Bij de uitwerking van het ontwerp van de kruising bleek het eerdere besluit nadelig te zijn voor fietsers op het Keern en voor fietsers die van en naar de Blauwe Berg willen oversteken. Voor hen is de huidige voorrangssituatie, met voorrang voor het verkeer op het Keern, het duidelijkst en veiligst. Bovendien blijft nu ook de hoofdfietsroute langs het Keern voorrang behouden.

Voor het autoverkeer is het behoud van de huidige voorrangsregeling te overzien. Na de afsluiting van het Keern zal de hoeveelheid afslaand autoverkeer afnemen; bovendien gaat het veelal om bestemmingsverkeer dat bekend is met de omgeving.