Provincie Utrecht

Eikenprocessierups nabij zwemlocaties

Op enkele terreinen met zwemwater nestelt de eikenprocessierups in eiken. Recreatie Midden-Nederland laat op plaatsen waar geregeld veel publiek komt besmette eiken schoonzuigen. Bomen die nog niet zijn gezogen, worden tot die tijd gemarkeerd met rood/wit lint. De provincie adviseert bezoekers uit de buurt te blijven van gemarkeerde bomen.

Tot op heden is de eikenprocessierups geconstateerd op de volgende terreinen: Henschotermeer (klein hoekje, vorige week gezogen), Maarsseveense Plassen (twee weken geleden gezogen), De Strook en Meent (worden nu gezogen). Rupsen kunnen tot augustus nesten vormen. Recreatie Midden-Nederland houdt dit op haar terreinen in de gaten.

Overlast en gezondheidsrisico

Mensen kunnen van mei tot en met augustus in aanraking komen met de brandhaartjes wanneer ze onder de besmette bomen lopen of zitten. Reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. Op de onbedekte huid geven de brandhaartjes een sterk jeukende, rode uitslag. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen ontstaan van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten.

Wat moet je doen?

Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel de ogen goed met lauw water. Was zo nodig ook de kleding (liefst op 60 graden). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.