Dienstenbond CNV

Nieuws

20 juli 2010

Werken bij warmte in winkels

De zomer is weer aangebroken. De temperatuur buiten loopt op en daarmee ook de temperatuur in de winkels. CNV Dienstenbond krijgt dan ook vragen binnen over maatregelen die werkgevers moeten nemen. CNV Dienstenbond wil haar leden op de hoogte houden van deze maatregelen.

Bij temperaturen boven de 30 graden, is het belangrijk om er voor te zorgen dat de temperatuur op de werkplek, aangenaam blijft. Als er sprake is van intensief werk ligt de grens enkele graden lager. Er is in arbowetgeving geen temperatuurgrens opgenomen waarbij gestopt moet worden met werken. Er zijn echter wel een aantal richtlijnen voor werkgevers.
Een van de belangrijkste aandachtspunten is dat er een prettige temperatuur moet zijn op de werkplek. Als de temperatuur op de werkplek boven de 40 graden komt, is er vaak een risico op gezondheidsschade en moeten er maatregelen genomen worden. Ook bij lagere temperaturen dan 40 graden kan gezondheidsschade optreden.
Ter voorkoming hiervan moeten structurele maatregelen genomen worden zoals een goede luchtbehandelings- en koelinstallatie, maar ook goede buitenzonwering heeft veel effect. Daarnaast zijn er ook direct, tijdelijke maatregelen die genomen kunnen worden. U kunt hierbij denken aan het aanpassen van het werkrooster, extra pauzes invoeren op een koele plaats, het plaatsen van ventilatoren en/of airco's en het verstrekken van extra drinken.

CNV Dienstenbond vindt het belangrijk om u te informeren over deze zaken, vooral omdat het warme weer waarschijnlijk nog even aanhoudt. Zorg ervoor dat u (ook in de winkels) de mogelijkheid heeft om water te drinken. CNV Dienstenbond hoort graag van medewerkers als er problemen hierover zijn. Is dit in uw winkel het geval neem dan -liefst zo snel mogelijk- contact met CNV Dienstenbond op. Dan kan CNV Dienstenbond er alles aan doen om er voor te zorgen dat het werkklimaat, ook bij hogere temperaturen, ook deze zomer nog aangenaam blijft.

Belang lidmaatschap CNV Dienstenbond
Afspraken maken met werkgevers over arbeidsvoorwaarden, cao's en sociale plannen kan alleen met steun van de leden. Die steun is hard nodig! U bent lid van CNV Dienstenbond, uw collega wellicht nog niet. Maak daarom uw collega attent op de voordelen van lidmaatschap van CNV Dienstenbond. Zeker in tijden van economische recessie is rechtsbijstand op het gebied van werk en inkomen geen overbodige luxe.

Dus, stuur een e-mail of bel met uw vragen, over de temperatuur op uw werkplek, naar CNV Dienstenbond. Dit kan bij Kitty Huntjens, bestuurder van kantoor Eindhoven, per e-mail k.huntjens@remove-this.cnvdibo.nl of telefonisch 040-2116674.