Fries Museum op weg naar nieuwe presentatie Tweede Wereldoorlog

Het Fries Museum in Leeuwarden en de Universiteit van Amsterdam starten vanaf september het promotieonderzoek `Bezetting en verzet in een museale context'.

Het onderzoek maakt deel uit van het landelijke NWO-onderzoeksprogramma `Dynamiek van de herinnering. Nederland en de Tweede Wereldoorlog'. Het Fries Museum gebruikt de onderzoeksresultaten bij de inrichting van een nieuwe presentatie over de Tweede Wereldoorlog in het nieuw Fries Museum.

Centrale vraag is hoe de herinnering aan en de betekenis van de oorlog doorgegeven kan worden aan toekomstige generaties, gezien in het licht van een sterk veranderende museale cultuur. Het Verzetsmuseum Friesland, dat deel uitmaakt van het Fries Museum, en de specifieke situatie in de provincie Friesland tijdens de bezettingsjaren, vormen de onderzoeksgebieden. Met het landelijke project willen de deelnemende partijen een basis leggen voor toekomstige concepten en inrichtingen van presentaties op het gebied van Tweede Wereldoorlog in regionale musea / culturele instellingen. Bovendien levert het onderzoek een belangrijke bijdrage aan inzicht in en kennis van de herinneringscultuur rond de Tweede Wereldoorlog in de provincie Friesland.

Eind 2012 verhuist het Fries Museum naar een nieuw gebouw op het Zaailand in Leeuwarden. In de aanloop naar de verhuizing ontwikkelt het museum de komende jaren concepten voor presentaties van het nieuw Fries Museum. De onderzoeksresultaten worden dan ook actief ingezet bij het inrichten van een nieuwe presentatie over de Tweede Wereldoorlog op de nieuwe locatie op het Zaailand. Bij het project `Bezetting en verzet in een museale context' verschijnt een monografie .

Het project `Bezetting en verzet in een museale context' wordt uitgevoerd in het kader van het programma `Dynamiek van de herinnering. Nederland en de Tweede Wereldoorlog', een initiatief van dr. Rob van der Laarse en prof. dr. Frank van Vree, beiden werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast maakt het deel uit van het overkoepelende programma `Oorlog, erfgoed en herinnering'. De Universiteit van Amsterdam is een internationale vooraanstaande universiteit, centrum van cultuur en media en internationaal knooppunt van bedrijven en onderzoeksinstituten. De Universiteit van Amsterdam is lid van de League of European Research Universities.