Politie Haaglanden

Persberichten 20 juli

Haaglanden, 20-07-2010

Politie zoekt getuigen steekpartij
Den Haag Dinsdag 13 juli omstreeks 22.40 uur vond er op het Centraal Station een vechtpartij plaats waarbij meerdere personen betrokken waren. Agenten troffen even later op de Turfmarkt een zwaargewonde man aan. Het slachtoffer, een 23-jarige man uit Polen, bleek tijdens de vechtpartij te zijn neergestoken. Uit verklaringen is gebleken dat er mogelijk nog twee mensen neergestoken zijn. Deze slachtoffers werden echter niet meer aangetroffen.
De politie hield vier verdachten aan; de vermoedelijke hoofddader van de steekpartij is nog voortvluchtig. De politie zoekt getuigen van de steekpartij. Heeft u iets gezien of gehoord of heeft u informatie omtrent deze steekpartij neem dan contact op met de recherche van Bureau Overbosch via 0900-8844. Liever anoniem dan via 0800-7000.

Man aangehouden na verkeersovertreding
Den Haag Een motoragent zag op maandag 19 juli omstreeks 08.00 uur een automobilist op de Lozerlaan met flinke snelheid door het rode verkeerslicht rijden. Bij een benzinestation aan de Wippolderlaan liet de agent de automobilist stoppen en vroeg om zijn rijbewijs. De man wilde zijn rijbewijs echter niet geven en ging met de agent in discussie. De 39-jarige man uit Den Haag werd aangehouden en meegenomen naar een politiebureau. Hij kreeg een proces-verbaal voor het rijden door rood en het niet voldoen aan een bevel of vordering. Daarna mocht hij het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs Den Haag Op maandag 19 juli om 14.45 uur zag een agent een automobilist een verkeersovertreding maken waarmee hij andere weggebruikers hinderde. De agent liet de automobilist stoppen en vorderde zijn rijbewijs ter inzage af te geven. De bestuurder een 32-jarige man uit Den Haag bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Tijdens controle bleek dat hij al meerdere malen was bekeurd voor rijden zonder rijbewijs. De man kreeg nu ook weer een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs.

Te veel gedronken
Den Haag - Een 40-jarige man uit Equador werd dinsdag 20 juli om 01.30 uur aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen hem rijden op de De la Reyweg en controleerden hem, omdat hij slingerde en er één lamp van zijn auto kapot. Hij bleek te veel gedronken te hebben: hij blies 525 ug/l, terwijl de limiet voor alcohol in het verkeer op 220 ugl (= 0,5 promille) ligt. Daarnaast legitimeerde hij zich met een document dat mogelijk vervalst is. Hij zit vast voor verder onderzoek. Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Kopstoot na onenigheid
Den Haag Twee Hagenaars kregen maandag 19 juli om 19.00 uur op de Torenstraat onenigheid over een verkeerssituatie. Een 49-jarige fietser werd zo boos dat hij een 46-jarige automobilist een kopstoot gaf. De man deed aangifte. Agenten hielden de agressieve fietser korte tijd later aan op grond van een duidelijk signalement. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. Deze Hagenaar ging met een proces-verbaal op zak naar huis.

Haagse veelpleger aangehouden voor insluiping
Voorburg De politie heeft op maandag 19 juli in Park Vronesteyn een 54-jarige man aangehouden voor insluiping. De man is een bekende veelpleger en staat op de TOP 500 van notoire criminelen, waar politie en justitie hun pijlen op richten.
De Hagenaar was om 10.45 uur een woning binnen gegaan, waarvan de deur openstond. Toen de bewoner hem in de gang betrapte, vroeg hij om een glas water. Nadat hij de woning had verlaten, probeerde hij verderop in de straat zijn slag te slaan. Inmiddels had de bewoner van de woning waar de Hagenaar als eerste naar binnen was geslopen, de politie gebeld en het signalement van de man doorgegeven: het ging om een blanke man op de fiets, met een smal tot tenger postuur, een onverzorgd uiterlijk, geblondeerd haar en met lichte baardgroei. Politieagenten gingen direct in de omgeving op zoek naar de man en troffen hem verderop in de straat aan in een tuin. De Hagenaar had een tas bij zich met daarin een laptop, die hij eerder bij een insluiping in een tandartsenpraktijk in Leidschendam had buitgemaakt. De man is eerder al tot een lange gevangenisstraf veroordeeld, voor soortgelijke misdrijven. Sinds drie maanden was hij weer op vrije voeten. De politie sluit niet uit dat de man zich in die periode schuldig heeft gemaakt aan meerdere insluipingen en/of diefstallen in de regio en onderzoekt de zaak. Mensen die de afgelopen tijd slachtoffer zijn geworden van een insluiping of diefstal en de verdachte aan de hand van het beschreven signalement herkennen - maar nog geen aangifte hebben gedaan, worden verzocht dit alsnog te doen. Zij kunnen terecht bij de recherche van Bureau Leidschendam-Voorburg via 0900-telefoonnummer 8844.

Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

De weg kwijt
Leidschendam/Voorburg Op de fiets wilde een 74-jarige Hagenaar maandag 19 juli zijn in beslaggenomen auto ophalen bij een politiebureau in Den Haag-Zuid. De auto was enkele dagen daarvoor in beslag genomen, omdat de man diverse verkeersovertredingen had begaan. Hierbij was ook het rijbewijs van de Hagenaar ingevorderd.
Maandag rond het middaguur kreeg de politie echter allemaal verontruste telefoontjes van geschrokken automobilisten. Klaarblijkelijk had de man voor de snelste route gekozen; hij was op zijn fiets over de N14 door de Vliettunnel gereden, en vervolgens de A4 opgefietst. Agenten haalden hem van de weg, ter hoogte van de splitsting met de A13. De man kwam verward op de agenten over; hij dacht op het fietspad te rijden en was zich van geen kwaad bewust. De Hagenaar werd meegenomen naar het politiebureau. Daar droegen agenten de man over aan de hulpverlening.

Over de kop
Rijswijk Op de Van Vredenburchweg sloeg maandagmiddag 19 juli rond 16.40 uur een 59-jarige fietser over de kop. De Rijswijker liep hierbij een flinke hoofdwond op en werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De man bleek tegen de middengeleider van het fietspad te zijn gereden en sloeg toen over de kop.

Zoektocht naar winkeldieven
Delft - Surveillerende agenten kregen maandag 19 juli omstreeks 15.30 uur de melding dat er bij een warenhuis aan de Gasthuislaan twee mannen goederen hadden weggenomen. Inmiddels hadden de twee zich verplaatst naar andere winkels in het centrum. Zij werden hierbij in de gaten gehouden door beveiligingspersoneel die de locatie van de dieven doorgaf aan de politie. De agenten zagen de mannen, een 24-jarige Delftenaar en een 23-jarige Hagenaar, zitten op een bankje op de Phoenixstraat. De beveiligers herkenden de twee mannen als degene die de diefstal hadden gepleegd. Eén van de mannen had een geprepareerde schoudertas bij zich. Op het politiebureau bleken de mannen goederen uit meerdere winkels bij zich te hebben. Tegen de twee wordt proces-verbaal opgemaakt.

Zonder sleutel en zonder verklaring
Zoetermeer - Surveillerende agenten zagen maandag 19 juli omstreeks 21.20 uur op de Mandelabrug een groepje jongens staan. Eén van hen, een 17-jarige Zoetermeerder, zat op een damesfiets, waarvan het slot open stond zonder dat er een sleutel zat. De jongen verklaarde dat hij de fiets in Zoetermeer gevonden had, maar was onduidelijk over de exacte locatie. Toen zijn vrienden vertelden dat hij met de fiets uit de trein was gestapt, besloten de agenten de jongen aan te houden. Op het politiebureau werden zijn ouders in kennis gesteld. De politie onderzoekt de herkomst van de fiets en de betrokkenheid van de Zoetermeerder