Ministerie van Defensie

Bijstandseenheid marechaussee uitgedaagd in Berlijn

20 juli 2010, 16.14 uur

De oproeragenten uit Litouwen worden in de rug gesteund door de Nederlandse pantsereenheid van de marechaussee. Een sectie van de bijstandseenheid (BE) van de Koninklijke Marechaussee neemt op dit moment deel aan een grootschalige, internationale oefening in Berlijn. Samen met Litouwse collega's drukten de marechaussees onder meer massale rellen de kop in.

Onder de vlag van de EUPF (European Union Police Forces) wisselen de politiediensten kennis uit ter voorbereiding op eventuele gezamenlijke operaties. Het optreden met een waterkanon en helikopters van de Duitse Bundespolizei ging de marechaussees niet in de koude kleren zitten. De combinatie van helikopters, waterkanon, hoge temperaturen en volledige gevechtsuitrusting leverde een bijzonder leermoment op.

Geweldadige demonstratie

Samen met Litouwse oproeragenten, met wie de pantsereenheid van de marechaussee normaal de IPU (International Police Unit) vormt, werd een gewelddadige demonstratie onder controle gebracht. De Nederlandse YPR-rupsvoertuigen die de Litouwers ondersteunden, werd door de internationale collega's tot een schoolvoorbeeld van tactisch optreden bestempeld.

Rupsvoertuig YPR van de Koninklijke Marechaussee

De bijstandseenheid is van 11 tot en met 23 juli in Berlijn en heeft 3 YPR-pantserrupsvoertuigen, 5 ME-voertuigen en een terreinauto meegenomen. De trainingen vinden plaats op het oefenterrein bij Brück, vlakbij Berlijn, dat de beschikking heeft over schietbanen en oefendorpen. Naast Duitsland en Litouwen, nemen ook Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Roemenië, Oekraïne, Litouwen, China en Jordanië deel aan de oefening.