Ministerie van Defensie
Hercules vliegt 250ste missie vanaf Mirage

20 juli 2010, 16.19 uur

Bij terugkeer van de 250ste missie werd de Hercules onthaald met een waterboog uit een crashtender. Foto: ministerie van Defensie Het Nederlandse detachement op Forward Support Element (FSE) Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten heeft gisteren haar 250e missie uitgevoerd. Vanaf de vooruitgeschoven basis opereert de eenheid met een C-130 Hercules transportvliegtuig, waarmee het goederen en personeel naar Afghanistan transporteert.

De Hercules is sinds 1 januari 2009 op Mirage gestationeerd en vliegt vooral op Kandahar Airfield. Indien nodig vliegt het toestel ook op Tarin Kowt en Kabul. Vanaf de oprichting van het detachement heeft het vliegtuig al 1662 uur gevlogen. Hij transporteerde daarbij bijna 21.000 passagiers en ruim 1,6 miljoen kilo vracht.

Het detachement

De crew werd getrakteerd op een taart. Foto: ministerie van Defensie

Het 1(NLD) FSE Mirage detachement bestaat uit circa 60 militairen. De zelfstandige eenheid beschikt over alle faciliteiten om tactische luchttransportoperaties langdurig vol te houden.

De basis

FSE Mirage vormt gedurende de zomermaanden ook het decor voor het acclimatisatieprogramma voor militairen die richting Afghanistan vertrekken. Onder deskundige leiding wennen de militairen, onder meer met sport, aan de hoge temperaturen in het uitzendgebied.