Gemeente Gaasterlân-Sleat


Gaasterlân-Sleat als 4e Friese gemeente aangesloten op Basisregistratie Adressen en Gebouwen


Per 8 juli 2010 is de gemeente Gaasterlân-Sleat officieel aangesloten op de landelijke voorziening Basis Administratie Gebouwen (BAGLV of kortweg BAG). Wij zijn hiermee de 4e gemeente van Friesland en ongeveer de 65e gemeente van Nederland. Wat betekent dit voor u als inwoner of ondernemer? Iedereen kan via www.kadaster.nl/bag de Basisregistratie Adressen en Gebouwen raadplegen. Omdat de registratie van de adressen en gebouwen in Gaasterlân-Sleat aansluit op het landelijke netwerk, kunt u hier nagenoeg van alle percelen in de gemeente informatie vinden.

De nieuwe wet BAG

Op 22 januari 2009 heeft de Eerste Kamer de wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) aangenomen. In deze wet is geregeld dat gemeenten een aantal basisgegevens over gebouwen en adressen bij gaan houden in één geautomatiseerd systeem. De wet is op 1 juli 2009 in werking getreden. Dit betekent dat alle overheidsorganen hier nu gebruik van moeten maken en een geautomatiseerde registratie van adres- en gebouwgegevens moeten voeren die aansluit op het landelijk netwerk van basisregistraties. Kenmerk van de Basisregistraties is dat alle vastgelegde gegevens terugvoerbaar zijn naar brondocumenten (besluiten en vergunningen).

Het BAG-systeem

Gaasterlân-Sleat is de vierde Friese gemeente die nu officieel is aangesloten op het BAG-systeem. De meeste overige Friese Zuidwesthoekgemeenten zitten nu in het aansluittraject en zullen ook spoedig aangesloten worden. U kunt via www.kadaster.nl/bag de Basisregistratie Adressen en Gebouwen raadplegen. Op deze website is ook de nodige informatie te vinden over de BAG en het gebruik hiervan.


1 januari 2011

Omdat er nog veel gemeentes bezig zijn met de opbouw van de BAG, is deze registratie nog niet voor alle percelen in Nederland beschikbaar. Per 1 januari 2011 zal elke gemeente in Nederland aangesloten moeten zijn. Voor eventuele vragen met betrekking tot de aansluiting op de Landelijke Voorziening of de Basisregistratie Adressen en Gebouwen, kunt u contact opnemen met Koert de Vries, telefoonnummer (0514) 60 81 58 of mail k.devries@gaasterlan-sleat.nl.