Amsterdam wederom de duurste terrasstad, Nijmegen goedkoopste

20/07/2010 17:21

Van Spronsen & Partners

Warmond, 20 juli 2010 - De zon schijnt weer volop, het is dus weer tijd voor het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen en Partners horeca-advies te Warmond. Sinds 2004 wordt dit onderzoek jaarlijks uitgevoerd op de meest toeristische pleinen en horecagebieden in de 21 grootste steden van Nederland. Landelijk steeg de prijs van een rondje (2 fluitjes, 2 koffie, 2 rosé en 2 fris) dit jaar met 2,6% ten opzichte van 2009 naar euro 18,66. Voor het zevende jaar op rij is Amsterdam de duurste terrasstad. Hier betaalt men gemiddeld euro 21,15 voor een rondje drank. Het goedkoopst is men uit in Nijmegen met gemiddeld euro 17,48 voor een rondje.

De top 3 blijft ongewijzigd

De top 3 is ongewijzigd gebleven ten opzichte van 2009. Amsterdam is als vanouds de duurste terrasstad. Voor een rondje drank wordt hier gemiddeld euro 21,15 afgerekend, een stijging van 2,9% ten opzichte van 2009.

Den Haag (euro 20,13) en Rotterdam (euro 19,68) bezetten de tweede en derde plaats, de prijzen zijn hier gestegen met respectievelijk 3,7% en 2,7%.

Arnhem stijgt, Maastricht daalt

De meest opmerkelijke stijger is Arnhem. In 2009 (euro 17,60) nog op de achttiende plaats, in 2010 (euro 18,16) staat de stad op een zesde plek.

De meest opmerkelijke daler is Maastricht waar de prijzen nauwelijks werden verhoogd (0,4%). Hierdoor daalt Maastricht van een achtste naar een zeventiende plek. De goedkoopste terrasstad is dit jaar Nijmegen. Met een gemiddelde prijs van euro 17,48 is Nijmegen ruim 17% goedkoper dan de duurste stad Amsterdam.

Rondjes

Om een idee te krijgen van de koopkracht in de verschillende steden, is gekeken hoeveel rondjes per week een inwoner in zijn stad kan geven op basis van het gemiddeld besteedbaar inkomen. De stad waar mensen de meeste rondjes kunnen geven is dit jaar Amersfoort, waar men gemiddeld 22 rondjes kan geven. De stad waar de minste rondjes kunnen worden gegeven is Enschede (17 rondjes). Het landelijke niveau is lichtelijk gedaald met 2,6% van 19,5 naar 19 rondjes.

De goedkoopste en duurste drankjes

Voor het goedkoopste biertje kunt u terecht in Amersfoort of Maastricht. Hier kost een fluitje gemiddeld euro 2,=. Dit in tegenstelling tot Amsterdam waar een fluitje het duurst is met euro 2,55. De gemiddelde prijs voor een fluitje in de 21 steden is euro 2,14, een stijging van 2,1% ten opzichte van 2009.

De rosé liefhebbers kunnen het best naar Nijmegen, hier kost een rosé gemiddeld euro 2,70 per glas. Waar Amsterdam in bijna alle opzichten het duurst is, wordt het duurste rosétje hier niet gedronken. In Den Haag is een glas rosé met euro 3,45 duurder dan in Amsterdam (euro 3,28). De gemiddelde prijs voor een glas rosé in de 21 steden steeg met 4% naar euro 3,09.

Het goedkoopste kopje koffie vindt u in Dordrecht (euro 1,88). In Amsterdam is een kopje koffie het duurst, hier wordt gemiddeld euro 2,38 betaald. Gemiddeld moet er euro 2,01 (+ 2%) worden betaald voor een kopje koffie in de 21 steden.

De BOB kan in meerdere steden goedkoop een glaasje fris drinken. In Dordrecht, Maastricht en Breda kost een glas fris gemiddeld euro 1,98. Amsterdam is wederom het duurst met een gemiddelde prijs van euro 2,38 voor een glaasje fris. Gemiddeld kost een glaasje fris in de 21 steden euro 2,09.

Terrastrends 2010

Vorig jaar verwachtten we dat 'sharing' (het delen van pitchers) een trend op het terras zou worden. In 2009 is deze trend het nog niet helemaal geworden, maar nu ook grote rum- en vodkamerken zich aan de pitchers wagen hebben we voor dit jaar weer goede hoop. Gerechten waarbij gebruik wordt gemaakt van verse, lokale producten zullen ook op het terras steeds meer door de gast gewaardeerd worden. Niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook de terrasgast is steeds milieubewuster. Wat dranken betreft blijft de ijskoffie populair, maar dan wel zelfgemaakt. Ook de 'vrouwendrankjes' als rosébier, appelcider en cocktails zijn dit jaar weer hardlopers op het terras. Het is dan wel zo fijn als je drankje lekker koel blijft, bijvoorbeeld met de speciale parasolletjes van Tablesol (een kleine parasol voor drankjes), of maak gebruik van fluitjes zodat ook het bier niet lauw wordt.





http://www.spronson.com