Gemeente Zoetermeer

Sterigenics in Zoetermeer mag nu nog niet worden stilgelegd

Stadhuis
Gemeente teleurgesteld in uitspraak Raad van State Sterigenics in Zoetermeer mag op basis van de beschikbare meetgegevens van haar ethyleenoxide-uitstoot niet worden stilgelegd. Dat heeft de Raad van State bepaald in een uitspraak van 19 juli 2010. Sterigenics had een zaak aangespannen, nadat het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer had besloten het bedrijf stil te leggen. Sterigenics stoot volgens de gemeente te veel ethyleenoxide uit. Het bedrijf bestrijdt dat.
De gemeente is teleurgesteld over het feit dat de door haar verrichte metingen niet de doorslag hebben gegeven waardoor het eerder genomen besluit tot stillegging in stand had kunnen blijven. Omdat de gemeente twijfels blijft houden over de metingen van het bedrijf zelf, blijft zij eigen metingen uitvoeren. Deze vormen de basis voor de handhaving.

Nu de Raad van State het besluit tot stillegging geschorst heeft is de last onder dwangsom weer van kracht. De gemeente behoudt zich dan ook het recht voor om hangende het onderzoek naar de meetgegevens de verbeurde dwangsommen te innen. De gemeente zal op korte termijn met een voorstel komen om helderheid te verschaffen in de verschillen van inzicht rond de gehanteerde meetmethoden.

Volgens de Raad van State bestaan er tussen de meetgegevens van Sterigenics en de gemeente grote verschillen en is daarvoor geen afdoende verklaring gegeven. Daarom staat 'onvoldoende vast' dat Sterigenics de norm voor de uitstoot van ethyleenoxide heeft overschreden. De gemeente zal op de kortst mogelijke termijn onderzoek laten doen waardoor duidelijk wordt welke meetgegevens als juist kunnen worden bestempeld.

De gemeente Zoetermeer had voor het vaststellen van de hoeveelheid uitstoot van ethyleenoxide al een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd. Dit bedrijf heeft de afgelopen maanden metingen verricht waaruit is gebleken dat de uitstoot hoger was dan de vergunning toestond. Het besluit om eigen metingen te gaan verrichten is genomen nadat er twijfel was gerezen over de juistheid en volledigheid van de metingen van Sterigenics zelf. De betrokken deskundigen hebben echter geen sluitende verklaring kunnen geven voor het verschil in meetresultaten. Om die reden is volgens de Raad van State nader onderzoek nodig.

De schorsing van het besluit van de gemeente om het bedrijf stil te leggen door de Raad van State betekent niet dat de gemeente niet doorgaat met de strikte handhaving van de milieuvergunning. Zij aanvaardt geen enkele overschrijding van de emissienorm voor ethyleenoxide. Het handhavingstoezicht wordt dan ook voortgezet totdat het bedrijf eind 2010 uit Zoetermeer vertrekt. Door de schorsing van het bevel tot stillegging, is de eerder opgelegde last onder dwangsom weer van kracht geworden.

Sterigenics vertrekt eind 2010 uit Zoetermeer. Het bedrijf kwam in december 2009 in het nieuws. Het bedrijf heeft gedurende lange tijd teveel ethyleenoxide uitgestoten. In april van dit jaar werd de overeenkomst over het vertrek uit Zoetermeer gesloten. Voor het eind van dit jaar vertrekt het bedrijf naar het buitenland.