FNV

Beveiligers in actie bij Belastingdienst

20-07-2010

Een groep van 25 beveiligers voert morgenochtend onder het motto 'beveiligers voor een veilige toekomst' actie bij het kantoor van de Belastingdienst in Utrecht. De Belastingsdienst is nu bezig om de beveiliging van haar panden opnieuw aan te besteden. Beveiligers in actie bij Belastingdienst

De beveiligers willen de overheidsdienst duidelijk maken dat ze als opdrachtgever er voor moet zorgen dat daar meer criteria bij gelden dan alleen de prijs en dat banen en arbeidsvoorwaarden behouden blijven. De groep beveiligers gaat de Belastingdienst daarom een EHBO-kist overhandigen, voor Eerste Hulp Bij Overnames.

Concurrentie In de beveiliging is sprake van scherpe concurrentie tussen de bedrijven onder druk van opdrachtgevers. Daardoor wisselen te beveiligen objecten regelmatig van beveiligingsbedrijf. Beveiligers zijn bij dat soort wisselingen er niet zeker van dat ze met het werk meegaan naar het nieuwe beveiligingsbedrijf of dat ze hun arbeidsvoorwaarden houden.

Kwaliteit naar de achtergrond FNV Bondgenoten ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. "De beveiliging lijkt de kant van de schoonmaak op te gaan," zegt Ton Neijenhuijs, bestuurder FNV Bondgenoten. "Het leveren van kwaliteit wordt naar de achtergrond gedrongen, het gaat alleen om geld. Opdrachtgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en beveiligingsbedrijven gaan daar in mee. Het zijn de werknemers die dan het onderspit delven."

Afspraken Op dit moment is het zo in de beveiliging dat bij een contractsovername het overnemende bedrijf niet verplicht is om de werknemers over te nemen. Het was echter wel altijd gebruikelijk in de sector. Daarom wil FNV Bondgenoten dat hierover afspraken worden gemaakt in de cao. De onderhandelingen daarvoor worden na de zomer voortgezet. In totaal werken er ongeveer 30.000 beveiligers in de particuliere beveiliging.