Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen over de positie van Koninklijke Nederlandse Shell onder het (aan te scherpen) sanctieregime tegen de Islamitische Republiek Iran

Kamerbrief inzake beantwoording vragen over de positie van Koninklijke Nederlandse Shell onder het (aan te scherpen) sanctieregime tegen de Islamitische Republiek Iran

Kamerbrief | 20 juli 2010

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Kortenoeven, Wilders, De Roon en Van Vliet over de positie van Koninklijke Nederlandse Shell onder het (aan te scherpen) sanctieregime tegen de Islamitische Republiek Iran. Deze vragen werden ingezonden op 16 juli 2010 met kenmerk 2010Z11047.

De Minister van Buitenlandse Zaken a.i.,

De Minister van Economische Zaken,

Mr. E.M.H. Hirsch Ballin

Maria J.A. van der Hoeven

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, en mevrouw Van der Hoeven, Minister van Economische Zaken, op vragen van de leden Kortenoeven, Wilders, De Roon en Van Vliet (PVV) over de positie van oliemaatschappij Koninklijke Nederlandse Shell onder het (aan te scherpen) sanctieregime tegen de Islamitische Republiek Iran.

Vraag 1

Bent u bekend met de brief aan Shell, van 7 juli 2010, van 22 Amerikaanse Congresleden onder wie vier commissievoorzitters, waarin Shell wordt aangemoedigd om:

a. met spoed haar zakelijke activiteiten in en met Iran volledig en verifieerbaar te verbreken;

b. de Amerikaanse autoriteiten een gedetailleerd overzicht te verstrekken van alle Shell-activiteiten in Iran, alsook een plan met tijdlijn voor het zo spoedig mogelijk beëindigen van die activiteiten?

Vraag 2
Indien u deze brief kent, hoe beoordeelt u deze?

Vraag 3
Indien u deze brief niet kent, bent u dan bereid om ter zake bij Shell navraag te doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Ja, die brief ken ik. De brief is in lijn met de inspanningen die meerdere Congresleden ondernemen om strikte sancties jegens Iran te bewerkstelligen. Het is aan Shell om de brief te beantwoorden.

Vraag 4
Bent u bereid om, mede in het belang van Nederlandse aandeelhouders die over aandelen Shell beschikken, Shell op te roepen om ook in Nederland volledig opening van zaken te geven over de activiteiten van het bedrijf in en met Iran? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Shell is verplicht op transparante wijze verantwoording af te leggen aan zijn aandeelhouders. Het is vervolgens aan de aandeelhouders van Shell om hun visie op het beleid van Shell te geven. Shell is gebonden aan de regelgeving die voortvloeit uit de relevante VNVR- en Europese sanctiemaatregelen jegens Iran; het is de taak van de overheid toe te zien op naleving daarvan.

Vraag 5
Wilt u ook deze vragen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 20 juli beantwoorden?

Antwoord

Ja.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van leden Kortenoeven, Wilders, Bontes en De Roon (allen PVV), ingezonden 15 juli 2010 (vraagnummer 2010Z10983)

Pagina 3 van 3