Raad van State


dinsdag 20 juli 2010
Zitting over de vaststelling door de minister van Verkeer en Waterstaat van het geluidsplan voor de A13 tussen Zestienhoven en Delft-Zuid. De minister heeft dit plan vastgesteld op grond van de Spoedwet wegverbreding. Op dit wegvak ontstonden vaak files, wat voor de minister aanleiding was om de weg van een spitsstrook te voorzien. Dat is inmiddels gebeurd op grond van een wegaanpassingsbesluit. Uit akoestisch onderzoek is echter gebleken dat er geluidsschermen nodig zijn om geluidsoverlast bij 31 woningen langs het traject tegen te gaan. Het geluidsplan maakt die geluidsschermen mogelijk. Een aantal omwonenden is het niet eens met het geluidplan. Eén echtpaar is het er niet mee eens dat hun woning niet is aangemerkt als 'geluidgevoelige' woning. De andere omwonenden vinden dat de geluidsbelastingen waarvan het geluidplan uitgaat, niet correct zijn. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200807274/1)

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Doetinchem van het bestemmingsplan 'Het Loo 2007'. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de wijk 'Het Loo' in het noorden van Doetinchem. Het plan maakt het mogelijk een schouwburg te bouwen, een nieuwe stedelijke ontsluitingsweg (de Ruimzichtlaan) aan te leggen en woningen te bouwen op het terrein van de voormalige Connexxion busremise (het Lookwartier). Een aantal inwoners uit Doetinchem verzet zich tegen de ontwikkelingen in de wijk en komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij maken zich vooral zorgen over de geluidsbelasting, de verkeersbelasting en de verslechtering van de luchtkwaliteit als gevolg van de aanleg van de ontsluitingsweg. Ook vrezen ze voor verkeersonveilige situaties. Het bedrijf Hadeco vindt dat de nieuwe woningen in het gebied de bedrijfsvoering van hun autowasstraat zullen beperken. Om de woningen te vrijwaren van geluidsoverlast wordt namelijk een geluidsscherm gebouwd. Hierdoor wordt het moeilijker het bedrijf te bereiken, aldus Hadeco. (zaaknummer 200903363/1)
14.00 uur
Zitting over de vaststelling door de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM van het tracébesluit 'Zandmaas/Maasroute - aanvulling III'. Het tracébesluit maakt het mogelijk het Julianakanaal tussen Limmel en Elsloo te verbreden. Het besluit was nodig na een eerdere uitspraak van 9 juli 2003 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het tracébesluit Zandmaas/Maasroute (zaaknummer 200201802/1). Hierbij werd het deel van het tracébesluit over de verbreding van het kanaal vernietigd. Een schipper uit Maasbracht vreest dat door het toelaten van zwaarder scheepverkeer op het Julianakanaal, het voor kleinere schepen gevaarlijker wordt om ander scheepverkeer te passeren. Een onderzoek zou dit volgens hem bevestigen. Ook een man uit Geulle verzet zich tegen het tracébesluit. Beiden komen daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001255/1)

14.45 uur

(De supermarkt heeft op 19 juli jl. zijn verzoek ingetrokken) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Noordoostpolder van het bestemmingsplan 'Emmeloord Centrum 1, Herziening de Deel e.o'. Het plan maakt het mogelijk om het centrale plein in Emmeloord centrum te bebouwen. Het plein is nu nog nagenoeg onbebouwd. Er komt ruimte voor horeca en winkels. De Rabobank, die aan het plein gevestigd is, is bang dat het bankgebouw wordt weggedrukt door de nieuwe ontwikkelingen. Ook een plaatselijke supermarkt verzet zich tegen het plan, omdat die vreest voor concurrentie van de nieuwe winkels. Daarom zijn beide bedrijven in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroepen (zaaknummer 201002309/2)