Dura Vermeer


- 20 juli 2010

Complexe uitbreidingen gastransportnet

Dura Vermeer Ondergrondse Infra werkt in opdracht van Gasunie op verschillende locaties in Nederland aan een grote uitbreiding van het huidige gastransportnet, de zogenaamde Noord-Zuid Route.

Dura Vermeer werkt in Angerlo aan de uitbreiding van een meet- en regelstation. In dit station wordt hoogcalorisch Russisch aardgas vermengd met laagcalorisch Nederlands aardgas. In Hernen wordt gewerkt aan een afsluiterlocatie, onderdeel van een toekomstig reduceerstation. Verder zijn er verleggingen / aanpassingen noodzakelijk op afsluiterlocatie Esveld en de meet- en regelstations Lurkeers en Heeten.

Prefabricatie
Doordat er op de stations van Gasunie veel transportleidingen bij elkaar komen ontstaat een complexe structuur van zinkers, bochten, aftakkingen, meetstraten en afsluiters. Dura Vermeer prefabriceert waarnodig deze delen, waarna ze op de juiste plaats in het station worden gehesen en samengesteld of in het bestaande leidingwerk gelast.

Aanboringen
Voor zowel de uitbreiding van het meet- en regelstation in Angerlo, als de afsluiterlocatie in Hernen, zijn nieuwe leidingen en afsluiters van verschillende diameters essentieel. Om de uitbreiding aan te sluiten op het bestaande leidingwerk zijn zogenaamde `aanboringen' nodig. Bij een aanboring wordt een nieuwe leiding aangesloten op een onder druk staande bestaande leiding. Bij de projectlocaties worden een aantal 36" leidingen op een 36" bestaande leiding aangesloten en een 42" op een 42" bestaande leiding. Daarnaast vinden een aantal aanboringen plaats met een kleinere diameter. Een complexe klus die wordt uitgevoerd onder leiding van Gasunie afdeling Speciale Opdrachten.

Dura Vermeer integraal
Dura Vermeer Ondergrondse Infra voert samen met andere Dura Vermeer-zusterbedrijven de realisatie van de stations uit. Zo realiseert Dura Vermeer Beton- en Waterbouw de betonnen fundaties van de leidingen en verzorgt Dura Vermeer Infrastructuur alle civiele werkzaamheden op de stations.

Noord-Zuid Route
De Noord-Zuid Route is opgedeeld in negen deeltrajecten en moet volgens Gasunie Nederlands positie als `gasrotonde' in de internationale gasmarkt versterken.