FNV Bouw

VolkerRail veroordeeld tot naleving cao

VolkerRail is veroordeeld tot het naleven van de cao railinfra: de zogenoemde zesuursdiensten moeten volledig worden uitbetaald, ook als ze feitelijk korter duren. Hetzelfde geldt voor de onregelmatigheidstoeslagen over deze in de cao neergelegde minimumtermijn. FNV Bouw & Infra daagde het railbedrijf voor de rechter omdat er signalen waren dat alleen de daadwerkelijk gewerkte uren uitbetaald werden, in plaats van genoemde minimumtermijn van zes uur. In de cao is geregeld dat een dienst minimaal zes uur duurt, ongeacht het aantal werkelijk gewerkte uren. FNV Bouw & Infra is dan ook blij met deze uitspraak.

"De cao is duidelijk: minimaal zes uur inplannen en daarmee minimaal zes uur uitbetalen. En dat geldt ook voor de onregelmatigheidstoeslagen. De rechter heeft de bond op alle punten gelijk gegeven en VolkerRail gesommeerd met terugwerkende kracht het correcte loon uit te betalen. En dat is flinke winst voor de werknemers!" Aldus John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw. Kerstens voegt daaraan toe dat hij, hoewel de rechter zich alleen heeft uitgesproken over de werknemers van VolkerRail, ook verwacht dat Strukton Rail en BAM Rail zich gaan houden aan het vonnis. "Wij zullen alle in de sector actieve bedrijven wijzen op het vonnis en toezien op de naleving ervan."

De rechter heeft het volgende beslist:


- VolkerRail handelt in strijd met de cao door werknemers de toeslag niet te betalen en verklaart de arbeidsovereenkomsten nietig voor zover de toeslag over deze uren wordt onthouden;


- VolkerRail moet een lijst aanleveren met een overzicht van de werknemers en de uren waarover de toeslag niet is betaald. De rechter verlangt dat deze lijst binnen dertig dagen na 14 juli wordt aangeleverd. VolkerRail moet verder binnen veertien dagen na afloop van deze termijn met terugwerkende kracht uren uitbetalen. Er wordt gesproken over de periode tussen 1 januari 2008 en 11 juli 2009. Gebeurt dit niet, dan moet VolkerRail aan de vakbond een dwangsom van ¤ 750 per dag betalen, met een maximum van ¤ 250.000.


- VolkerRail moet zich vanaf 11 juli 2009 aan de cao houden. Dit betekent dat hierover met terugwerkende kracht uren moeten worden uitbetaald. Ook hier is een dwangsom aan verbonden en wel van ¤ 250 per dag, met een maximum van ¤ 250.000.

VolkerRail kan zich beraden op het instellen van hoger beroep.

Lees het vonnis: VolkerRail veroordeeld tot naleving cao. Publicatiedatum: 19-07-2010