Kansen binnen Foodservice ondanks zwaar jaar voor bedrijfscatering


WADDINXVEEN, 20100720 -- Zoals blijkt uit het jaarverslag van de Vereniging Nederlandse Cateringorganisatie (VENECA) was het jaar 2009 ook voor de contractcatering een zwaar jaar. Niet alleen de verder gestegen grondstofprijzen (2% in 2009) spelen parten, ook de wereldwijde crisis heeft zijn effect op de contractcatering. Voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging is er sprake van omzetdaling.

De markt had al langer signalen afgegeven dat ook in de contractcatering bezuinigd zou gaan worden. In 2008 begon de kentering in de markt zichtbaar te worden. Veel bedrijven grepen de economische crisis aan om contracten niet te verlengen of voor kortere periodes af te sluiten. Zo ook in de cateringbranche.

Daar waar bedrijven en instellingen personele en facilitaire kosten onder de loep nemen, kunnen consumptie- en koffieautomaten een uitkomst bieden. Zo blijkt in de praktijk dat de huidige crisissituatie kansen biedt voor full service vending bedrijven.

Arron Group is zo'n bedrijf welke ondermeer consumptieautomaten exploiteert met een uitgebreid food en non-food assortiment op basis van haar full service concept Arron Vending.
Speciaal voor scholen biedt Arron Fresh het concept van schoolcatering waarin sterk de nadruk wordt gelegd op gezonde voeding. Arron Koffie is de derde loot binnen Arron Group met als taak het bedrijfsleven van een goede kop koffie te voorzien met een scala aan
smaakmogelijkheden. Deze driedeling heeft in de loop der jaren bewezen een succesformule te zijn.

Veel nieuwe klanten van Arron Group hadden voorheen een bedrijfscateraar in huis. Deze bedrijven hebben bijvoorbeeld door inkrimping moeten besluiten personele kosten onder de loep te nemen, waardoor het personeelsbestand inkrimpt en een bedrijfscatering minder voordelig werd.
Alternatieven kunnen dan gevonden worden in het Trend Vending concept van Arron Group. Hierbij heeft de opdrachtgever de keus uit vers belegde broodjes, dagverse zuivel en aanverwante dagverse producten. Dit alles uit een gekoelde spiraalautomaat. De opdrachtgever betaalt hiervoor aan Arron Group een kleine financiële servicebijdrage, welke beduidend lager ligt dan het inhuren van een bedrijfscateraar. Klanten welke bij Arron Group kiezen voor een totaalconcept betalen nagenoeg geen servicebijdrage.

Volgens Ronald Weerwag, Algemeen Directeur van Arron Group, levert deze verschuiving enorme kansen. Zo is de landelijke automaten- en schoolcateraar in 2009 met ruim 10% gegroeid in omzet. Het eerste halfjaar van 2010 laat eenzelfde continue groei zien. Hiermee verwacht Arron Group over 2010 ruim 11 miljoen euro omzetresultaat te behalen. Waarmee binnen de automaten- en schoolcateringbranche een substantieel marktaandeel bereikt is.