Nominaties TheaterAffichePrijs 2010 en TheaterFotoPrijs 2010 bekend


AMSTERDAM, 20100720 -- De nominaties van twee van de drie TIN TheaterPrijzen zijn bekend. Uit 450 inzendingen zijn negen affiches genomineerd voor de TheaterAffichePrijs 2010; de prijs voor de beste theateraffiche van het afgelopen seizoen. Voor de TheaterFotoPrijs 2010, de prijs voor de beste spelfoto van een theaterproductie uit het afgelopen seizoen, selecteerde de jury vier foto's uit 200 inzendingen. De nominaties van de Wijnberg ScenografiePrijs zullen in september bekend gemaakt worden. Theater Instituut Nederland (TIN) zal begin november, in aanwezigheid van Robert Wilson, de winnaars bekend maken. Aan de prijzen is een geldbedrag verbonden van ¤ 2.500.

De genomineerden van de TheaterAffichePrijs 2010:
- UNDOG - MC - De laatste dichters
- Rieks Swarte en Annelies van Hullebusch - Firma Rieks Swarte - Artefactotum
- Studio Jona (fotografie Arjan Benning) - Schweigman& speelt - Tussen
- Lernert & Sander (fotografie Jouk Oosterhof) - Toneelschuur Producties - Salome
- Scherpontwerp (illustratie Experimental Jetset) - Theo Maassen - Zonder pardon
- Esther Noyons (fotografie Annaleen Louwes) - Toneelgroep Oostpool (afficheserie 2009/2010)
- 75B - Ro Theater (afficheserie theaterweek)
- De Designpolitie (fotografie Krijn van Noordwijk) - Jan Jaap van der Wal - Lekker hard lachen met oliebollen (afficheserie)
- Maarten Evenhuis - Toneelgroep Maastricht (afficheserie 2009/2010)

Jury: voorzitter Arthur Oostvogel (directeur Stadsschouwburg De Harmonie), Martin Pyper (grafisch ontwerper, me studio), Neske Beks (theater/filmmaakster) en Esther Cleven (conservator grafische vormgeving De Beyerd te Breda en bijzonder hoogleraar Moderne typografie en grafische vormgeving aan de UvA).

De genomineerden van de TheaterFotoPrijs 2010:
- Deen van Meer - Het Nationale Toneel - Over dieren
- Nellie de Boer - Hetveem theater & producties - Dance(Fabián)
- Jan Versweyveld - Toneelgroep Amsterdam - Romeinse Tragedies
- Ben van Duin - Toneelgroep Maastricht - Vijand van het Volk

Jury: voorzitter Jan Gras (directeur van het Agora Theater Lelystad), Sabri Saad El Hamus (artistiek leider van Theatergroep DNA), Patricia Steur (fotografe), Hans Kemna (casting director en fotografie verzamelaar), Esther Bergen (assistent curator van Foam_Fotografiemuseum Amsterdam) en Leo van Velzen (winnaar TheaterFotoPrijs 2009).

De TIN TheaterPrijzen
Onder de TIN TheaterPrijzen vallen naast de TheaterFotoPrijs (voorheen de TIN/VVTP Theaterfotoprijs) ook de TheaterAffichePrijs (sinds 1992) en sinds vorig jaar de Wijnberg ScenografiePrijs. Het TIN vestigt met deze prijzen de aandacht op de vaak onderbelichte disciplines van het theatervak. Affiches, foto's en scenografie vormen doorgaans de laatste tastbare resten van een theaterproductie. Op hun beurt vertellen zij het verhaal van de voorstelling en de tijd waarin deze is gemaakt. Een deel van de inzendingen neemt het TIN op in haar uitgebreide collectie die inmiddels meer dan 100.000 theaterfoto's bedraagt, 26.000 theateraffiches en 20.000 scenografie stukken (maquettes, maskers, kostuums, ontwerpen, rekwisieten).

Winnaars van de TIN TheaterPrijzen 2009: Sybren Kuiper met de afficheserie van Julidans, Leo van Velzen met de spelfoto van `Blik' (Toneelgroep Appel). Jan Joris Lamers ontving de eerste Wijnberg Scenografieprijs voor zijn gehele oeuvre.

Theater Instituut Nederland (TIN)
Het TIN documenteert, ondersteunt en promoot het Nederlands theater in zowel binnen- als buitenland. Het TIN biedt de grootste theater mediatheek en collectie van Europa, organiseert debatten en publieks-tentoonstellingen en zorgt voor internationale promotie en afstemming binnen de theatersector.





Ingezonden persbericht