Provincie Noord-Brabant



Deelnemers positief
Test 'Bus Mobiel' groot succes

De proef 'Bus Mobiel' van de provincie Noord-Brabant is een groot succes gebleken. Twee maanden lang testten ruim 50 vrijwilligers een applicatie (App) op hun smartphone, waarmee zij actuele bustijden door kregen in Noordoost-Brabant. De deelnemers reageerden zeer positief: het systeem blijkt een goed voorbeeld voor een permanente service voor OV-reizigers. Provincie Noord-Brabant en GOVI (Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie; een samenwerkingsverband van regio's) bekijken nu of het mogelijk is om actuele businformatie beschikbaar te maken voor heel Nederland.

Van half mei tot half juli deden ruim 50 studenten en scholieren mee aan de test 'Bus Mobiel'. Alle deelnemers waren in het bezit van een smartphone en reizen regelmatig met de bus in de regio 's-Hertogenbosch, Oss, Uden en Veghel. Via een speciaal gebouwde App kregen ze actuele bustijden door. Ze testten of het systeem goed werkte en konden via hun telefoon ter plaatse feedback geven, zodat verbeteringen meteen konden worden doorgevoerd.

Eén van de deelnemers aan de test was Siebe Huisman (22) uit 's-Hertogenbosch, hij studeert sportmarketing. "Bus Mobiel werkt heel makkelijk. Je klikt de App aan op je mobiel. Dan zie je een plattegrond met bushaltes in de buurt. Als je op de halte klikt die je moet hebben, zie je de actuele vertrektijden van de bussen. Het laden duurde in het begin van de proef wel lang, maar de vertrektijden kloppen tot op de minuut, dat is een groot pluspunt."

De provincie is lid van GOVI en initiatiefnemer van de proef. GOVI heeft een centrale database met actuele bustijden in Nederland. De benodigde informatie komt binnen via de verschillende busexploitanten. De database dekt op dit moment 70% van Nederland af. Voor de test is de database van GOVI via een zogenoemd koppelvlak en een speciaal ontwikkelde server beschikbaar gemaakt voor de reiziger. De App op de smartphone is ontwikkeld om te testen of het koppelvlak en de server goed werken.

Gedeputeerde Mobiliteit en Infrastructuur Yves de Boer over de test: "Het is belangrijk om als provincie innovatie te stimuleren. Als je niet met je tijd mee gaat, loop je het risico achterop te raken. Zo'n applicatie werkt overal. Ook daar waar ze geen haltes hebben met een DRIS (Dynamisch Route Informatie Systeem). Bovendien is het veel goedkoper om een systeem als BUS Mobiel te ontwikkelen dan bij ieder station en iedere halte een DRIS te plaatsen." Gedeputeerde Openbaar Vervoer Lily Jacobs: "De provincie staat aan de lat om goed en aantrekkelijk openbaar vervoer te verzorgen. Actuele en juiste reisinformatie hoort hierbij. We hebben met de test bewezen, dat we die rol effectief en succesvol in kunnen vullen."

Bij dit persbericht hoort een video.Deze video kunt u rechtenvrij en kostenloos gebruiken op uw eigen website, zij het met bronvermelding: provincie Noord-Brabant.
Bekijken en downloaden kan via www.brabant.nl/video. (banner Brabant in beeld of in kolom Laatste nieuws).




Provincie Noord-Brabant