Gemeente Maastricht

Rapportage over Europese subsidies voor projecten in Maastricht

Rapportage over Europese subsidies voor projecten in Maastricht

EFRO gelden onderdeel totale investeringen
Tussen 2000 en 2009 is ruim 16 miljoen euro aan Europese subsidies van het EFRO-2 (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) programma geïnvesteerd in verschillende projecten. Hiermee is een sterke impuls gegeven aan verschillende ontwikkelingen in Maastricht, waaronder het BioPartner Center in Randwyck, de digitale buurtpleinen, revitalisering stationsomgeving, het programma Ondernemer in de Buurt en nog vele anderen.

EFRO gelden onderdeel totale investeringen
Met het geld van deze subsidies zijn in de looptijd van het programma veel, voor Maastricht belangrijke, ontwikkelingen gerealiseerd. Er is steeds een gedeelte van een project vanuit de EFRO gelden gefinancierd. De totale uitgaven van de projecten die vanuit dit programma zijn gefinancierd bedragen bijna 48 miljoen euro, het hefboomeffect van de Europese middelen is dus groot geweest.

Maastrichts deelprogramma zelfstandig uitgevoerd
Het Maastrichtse programma was een deelprogramma van het nationale EFRO-programma Stedelijke Gebieden Nederland, gecoördineerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). EFRO-programma's zijn bedoeld om de regionale/stedelijke economische structuur te versterken. Het dagelijkse management van het programma Maastricht-Noord werd door de gemeente Maastricht zelf uitgevoerd, in afstemming met de acht andere deelnemende steden en het ministerie van BZK. Maastricht-Noord werd gekozen vanwege de achterstandssituatie en de hoge werkloosheid in het gebied.

Prioriteiten
De aard van de 21 projecten zijn zeer gevarieerd, maar hebben alle als doel de (fysieke) economische structuur van de stad te versterken. Binnen het EFRO programma zijn namelijk drie prioriteiten vastgesteld. Voor iedere prioriteit zijn een aantal acties geformuleerd:
- Stedelijke economische omgeving (verbeteren fysieke bedrijfsomgeving; verbeteren duurzame economische kwaliteit en duurzaamheid).
- Bevorderen bedrijvigheid (versterking bedrijfsleven en stimuleren ondernemerschap; stedelijke uitstraling en informatie- en kennisnetwerken; verbeteren werking arbeidsmarkt).
- Versterking sociaal-economisch potentieel (lokale betrokkenheid, milieu en veiligheid; sociaal-economische activering)

Vastgesteld eindverslag
Op 20 juli stelde het Maastrichtse college van B&W de rapportage en het eindverslag van de EFRO 2 projecten vast. Het eindverslag wordt ingediend bij de Europese Commissie, via het ministerie van Binnenlandse Zaken. De resultaten van het programma worden gemeten door middel van zogenaamde indicatoren.