Universiteit van Tilburg


Twee afgestudeerden UvT ontvangen Mozaiekbeurs NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan twee jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden van de Universiteit van Tilburg een subsidie uit het programma Mozaïek toegekend. De wetenschappers in de dop kunnen met deze subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren.

Met Mozaïek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. NWO hoopt dat de succesvolle kandidaten ook op de lange termijn actief zullen blijven in de Nederlandse wetenschap en dat ze daar een voorbeeldfunctie zullen vervullen. Dit jaar reageerden 150 studenten en afgestudeerden op een oproep voor onderzoeksideeën. De beste kandidaten mochten bij NWO workshops volgen en hun onderzoeksideeën verder uitwerken en presenteren. Uiteindelijk werden 21 van de 42 uitgewerkte aanvragen gehonoreerd met een subsidie van 200.000 euro.

De onderzoeksprojecten van de twee nieuwe Tilburgse promovendi zijn de volgende:

Financiële ongelijkheid en de geheimen van de grond Sommige mensen hebben veel rijkdom, anderen weinig. Mintra Dwarkasing (1985) gaat bij het Departement Finance van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen onderzoeken hoe deze financiële ongelijkheid de financieringskeuze van bedrijven beïnvloedt en of de historische samenstelling van de grondsoorten waarop wij leven deze ongelijkheid heeft veroorzaakt. Ze voert het onderzoek uit bij prof. dr. Steven Ongena.

De geprivatiseerde oorlogskunst
Staten maken extensief gebruik van private militaire en veiligheidsondernemingen die worden ingehuurd om een groot aantal militaire taken en veiligheidstaken uit te voeren. Evgeni Moyakine (1986) onderzoekt bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid de kwestie van de staatsaansprakelijkheid voor hun wangedrag in gewapende conflicten en vredesoperaties. Hij wordt begeleid door prof. mr. Willem van Genugten.