Gemeente Maastricht

Maastricht renoveert tunnels met kunst

Unieke samenwerking tussen gemeente, buurtorganisaties en creatieve industrie

Op dinsdag 20 juli heeft de Maastrichtse wethouder André Willems (Stadsbeheer) de aftrap gegeven voor het project Tunnelvision. Het project behelst een renovatie van vier prominente tunnels in Maastricht. Daarin staan kunst en leefbaarheid (veiligheid) centraal. Met dit project heeft de gemeente gekozen voor een vernieuwende aanpak, waarbij de gemeentelijke afdelingen Stadsbeheer en Buurtgericht Werken de handen in elkaar slaan met Het Stadslab, voor creatieve projecten uit Sittard-Geleen en buurtorganisaties uit de omliggende wijken.

Graffiti
Tunnels worden regelmatig beklad met illegale graffiti. Dit is bijzonder ontsierend en draagt bij aan een gevoel voor onveiligheid. Ook kost het onderhoud veel geld. De gemeente heeft Het Stadslab uit Sittard-Geleen daarom de opdracht gegeven vier tunnels van muurschilderingen te voorzien. Het project wordt uitgevoerd in nauw overleg met buurtplatforms en andere organisaties uit de nabijgelegen wijken, basisscholen, jongeren en welzijnsorganisatie Trajekt. Na reiniging van de tunnels gaan een twaalftal professionele graffitikunstenaars aan de slag met ideeën en thema's die door buurtbewoners en buurtorganisaties worden aangereikt. Bij het project worden niet alleen talentvolle Maastrichtse graffitikunstenaars betrokken, maar ook kunstenaars uit de hele euregio.

Voordelen
Deze aanpak kent meerdere voordelen. Naast de renovatie van zowel wanden, verlichting en groenvoorzieningen van de tunnels wordt de burger nauw betrokken bij het ontwerp en de uitvoering. Bovendien wordt niet alleen de verloedering tegengegaan, maar kiest de gemeente bewust voor een kunstculturele invulling die de tunnels een nieuw en fris gezicht geven. Het project moet leiden tot minder vervuilende graffiti en bekladding van betreffende tunnels. In de graffitiscene is het namelijk gebruikelijk niet over de kunst vn anderen te spuiten. Ook dient het project de leefbaarheid en het gevoel van veiligheid in de betreffende tunnels en wijken te verbeteren. Een belangrijk aspect van het project is de participatie door verschillende groeperingen in de buurten, zoals scholen, wijkteams, jongeren en andere buurtorganisaties, zodat deze meer met elkaar verbonden raken. Ook ontstaat hierdoor breed draagvlak voor het uiteindelijke resultaat en leidt het tot een grotere betrokkenheid van wijkbewoners in de stad. Het project zal dit jaar nog worden afgerond.

Tunnels
In totaal omvat het project liefst 3.000 vierkante meter. Het betreft de volgende vier tunnels:

Heugem - Randwyck (Heugemerpad, onder Oeslingerbaan), De Heeg - Eyldergaard (Haspengouw, onder Oeslingerbaan), Heugemerveld - Randwyck (Alfons Ariënsstraat - Duboisdomein) en De Scharnertunnel (fietsgedeelte aan beide zijden van de tunnel)