Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 juli 2010

Schriftelijke vragen van het lid Arib (PvdA) aan de ministers van Justitie en voor Jeugd en Gezin

over een lid van de Commissie Deetman met nauwe banden met diverse kerkelijke instellingen


* Hebt u kennisgenomen van het artikel in het NRC Handelsblad over de nauwe band van een lid van de commissie Deetman met de RK Kerk? 1
* Klopt het dat het lid Marit Monteiro die lid is van de commissie Deetman die seksueel misbruik onderzoekt in de Rooms-katholieke Kerk, nauwe banden heeft met kerkelijke instellingen en jarenlang als onderzoeker betrokken is geweest voor de Conferentie Nederlandse Religieuzen die tevens een van de opdrachtgevers is van de commissie Deetman? Klopt het dat dit lid ook in dienst is van de dominicanen en werkte voor andere religieuze gemeenschappen die door de commissie worden onderzocht?
* Wist de heer Deetman van de achtergrond en betrokkenheid van het lid Marit Monteiro bij de RK Kerk voordat zij gevraagd werd zitting te nemen in zijn commissie? Zo ja, vindt u dit met het oog op partijdigheid verantwoord?
* Herinnert u zich de eerdere schriftelijke vragen van het lid Arib over de onafhankelijkheid van het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de kerk en uw antwoord dat u het vertrouwen heeft in het feit dat de commissie Deetman onafhankelijk is? 2
* Bent u na bekendmaking door het NRC Handelsblad van de achtergrond van bovengenoemd lid deze mening nog steeds toegedaan? Zo ja, op basis waarvan? Deelt u de mening dat om elke schijn van partijdigheid te voorkomen het lid Marit Monteiro onmiddellijk uit de commissie Deetman dient te stappen? Bent u bereid hierover met de heer Deetman in overleg te gaan en hem dit kenbaar te maken?
* Deelt u de mening dat met de nu bekend geworden informatie over het lid van deze commissie het vertrouwen van slachtoffers in een onafhankelijk onderzoek door de kerk wordt geschaad en dat de schijn gewekt wordt dat de commissie-Deetman niet onafhankelijk is en dat de kerk een vinger heeft in de pap en het onderzoek hiermee flink naar haar hand zal zetten?
* Hoe gaat u ervoor zorgen dat er een onafhankelijk onderzoek komt en dat recht wordt gedaan aan het leed dat kinderen jarenlang hebben moeten ondergaan?
* Wanneer komt de commissie Deetman met haar onderzoek naar buiten?
* Wat is de stand van zaken van de commissie Samson die onderzoek doet naar seksueel misbruik binnen overheidsinstellingen? Wordt er tussen deze commissie en de commissie Deetman samengewerkt? Zo ja, waaruit bestaat deze samenwerking en op welke wijze wordt precies samengewerkt? Wanneer kan de Kamer het onderzoek van de commissie Samson tegemoet zien?


* NRC-Handelsblad d.d. 19 juli 2010

* Aanhangsel handelingen 2008-2009 en vragen van het lid Arib aanhangselnummer 2120, vergaderjaar 2009-2010, Verslag Algemeen Overleg gehouden op 1 april 2010, vastgesteld op 10 mei 2010 over seksueel misbruik in de kerk

PvdA-Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag