Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 20 juli 2010 |


1. Essent
Bij de behandeling van de jaarstukken zijn door Provinciale Staten vragen gesteld over het verschil tussen de geraamde opbrengst van de verkoop van Essent en de begroting. Gedeputeerde Staten zenden een notitie naar de Statencommissie voor Bestuur en Middelen waarin zij een nadere toelichting geven over het ogenschijnlijke verschil van E50 miljoen.

2. Handelsmissie
Gedeputeerde Lily Jacobs neemt, samen met enkele ambtenaren, deel aan een handelsmissie naar Jiangsu, de Chinese zusterprovincie van Brabant. De handelsmissie wordt vanuit Zuidwest-Nederland georganiseerd en vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2010.

3. Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 2010-2014
Gedeputeerde Staten hebben de subsidiesystematiek vastgesteld voor het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 2010-2014. Het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing is een landelijke subsidieregeling voor stads- en dorpsvernieuwing. De grote gemeenten krijgen hun uitkering rechtstreeks van het Rijk, middelgrote gemeenten stellen programma's op en zenden die naar de provincie en de resterende gemeenten krijgen incidenteel subsidie.

4. Kaarten LOG's ten behoeve van ontheffingsverlening
Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld waar in welke landbouwontwikkelingsgebieden ontheffing kan worden verleend voor bouwblokken van intensieve veehouderijen tot maximaal 2,5 hectare.

5. Grondgebonden melkveehouderij
Bij de vaststelling van de Verordening ruimte in Provinciale Staten is een bouwstop afgekondigd voor de intensieve veehouderij. Provinciale Staten hebben daarbij een uitzondering gemaakt voor grondgebonden melkveehouderijen. Daarbij is een definitie van een grondgebonden melkveebedrijf gebruikt die in de dagelijkse praktijk bij het nemen van beslissingen over nieuwvestigingen of uitbreidingen voor onduidelijkheden zorgt. Grondgebonden zijn voortaan die rundveebedrijven die de koeien nog de wei in laten of die voldoende grond in de omgeving hebben. Dat hebben GS besloten en het college informeert de statencommissie voor Ruimte en Milieu.


6. Beperkte herziening reconstructieplannen
Op dit moment zijn er nog te veel onzekerheden om te starten met de beperkte herziening van de reconstructieplannen voor de plattelandsontwikkeling. De uitkomsten van het onderzoek naar de relatie van de intensieve veehouderij en de (volks)gezondheid en de werkzaamheden van de Topcommissie naar de toekomst van de veehouderij kunnen nog van invloed zijn op de uitgangspunten van de beperkte herziening van de reconstructieplannen. Gedeputeerde Staten willen daarom wachten tot het voorjaar van 2011, voordat zij starten met een intensief traject van overleg en inspraak met alle betrokkenen uit de reconstructiegebieden.

7. Bodembeheer
Voor 2015 alle locaties saneren waar bodemvervuiling de volksgezondheid bedreigt. Dat is het doel van het Meerjarenprogramma Bodembeheer 2010 t/m 2014, dat Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Daarvoor is in totaal E 59,5 miljoen beschikbaar. GS hebben daarnaast het Meerjarenprogramma Actief Bodembeheer de Kempen 2010 t/m 2014 bekrachtigd. Dat programma is bedoeld om de verontreiniging met zware metalen als gevolg van de voormalige zinkindustrie in de Nederlandse Kempen aan te pakken.

8. Bodemwijzer
Duurzaam gebruik van de bodem stimuleren. Dat is het doel van de bodemwijzer, die Gedeputeerde Staten vanaf 22 juli 2010 via internet voor iedereen beschikbaar stellen. Door toenemende drukte in de bodem wordt het steeds belangrijker om al vooraf keuzes te maken over welk gebruik van de ondergrond in een gebied nu wel of juist niet gewenst is. De bodemwijzer helpt daarbij.

9. Groen Blauw Stimuleringskader
De Dienst Regelingen zal in 2010 werkzaamheden (als betaalorgaan en administratief kantoor) uitvoeren voor het Groen Blauw Stimuleringskader. Gedeputeerde Staten hebben daartoe opdracht gegeven. Dit is een regeling waarbij boeren werkzaamheden op het gebied van natuurbeheer en waterhuishouding gesubsidieerd krijgen.

10. Subsidieplafonds
Gedeputeerde Staten hebben de subsidieplafonds voor de tweede helft van 2010 vastgesteld voor de uitvoering van het Provinciaal Waterplan 2010 en voor de waterdoelen uit het provinciale Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied. Er is geen geld meer beschikbaar voor subsidies die volgens de Agenda van Brabant niet langer passen in het provinciale profiel.

11. Agro Food Community Zuid-Oost Nederland
Aan de hand van de activiteiten van vorig jaar, is de Brabantse eenmalige bijdrage aan Agro Food Community Zuid-Oost Nederland vastgesteld op E 40.922,88 subsidie in 2009. Voor 2010 is eenmalig maximaal E50.000 beschikbaar. Ook de provincie Limburg draagt eenzelfde bedrag bij.

12. Ontwerp Uitvoeringsprogramma Jeugd
In het ontwerp uitvoeringsprogramma Jeugd 2011 zijn de doelstellingen opgenomen voor het Bureau Jeugdzorg, het jeugdzorgaanbod, de versterking van de lokale jeugdzorg, het onderwijs en het jeugdzorgstelsel. Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp programma jeugd vastgesteld en vrijgegeven voor de inspraak. Het uitvoeringsprogramma wordt toegezonden aan de cliëntenorganisaties, het bureau Jeugdzorg, zorgaanbieders, gemeenten, de Raad voor de Kinderbescherming en de zorgkantoren. Het is de bedoeling dat het definitieve uitvoeringsprogramma in oktober door Gedeputeerde Staten wordt vastgesteld.

13. Communicatiestrategie OV-chipkaart
De introductiecampagne voor de invoering van de OV-chipkaart in Brabant gaat in oktober 2010 van start. In de campagneboodschap wordt de nadruk gelegd op het gemak van reizen met de OV-chipkaart, de voordelen van de persoonlijke chipkaart (de zgn. P-kaart) en het belang om tijdig op de OV-chipkaart over te stappen. Gedeputeerde Staten informeren de commissie Economie Mobliteit en Grotestedenbeleid over de communicatiestrategie die hiervoor is vastgesteld.

14. Brabants Nachtnet
De proef met het Brabants Nachtnet wordt in afgeslankte vorm voortgezet tot december 2012. De treinen van donderdagnacht komen te vervallen, evenals de verbinding tussen Tilburg en 's-Hertogenbosch. Er zal tevens met ander materieel worden gereden, waardoor doorgaande reizigers mogelijk in Utrecht en Rotterdam moeten overstappen.

15. Mogelijke plaatsing F-16's op vliegveld Woensdrecht
Om ruimte te creëren voor civiele vliegbewegingen wordt een deel van de militaire functie van vliegveld Eindhoven verplaatst. GS hebben hierbij als voorwaarde aan de Alderstafel gesteld dat de militaire functie van Eindhoven naar een locatie buiten Noord-Brabant verplaatst moet worden. GS communiceren deze voorwaarde ook met Defensie, V&W, VROM en alle regionale partijen - gemeenten en omwonenden, de BMF en Fokker. In het Aldersoverleg is gesproken over vliegbasis Twente als uitvalsbasis voor bijvoorbeeld F-16's; andere Brabantse vliegbases, zoals Woensdrecht, zijn tijdens dit overleg niet aan de orde gekomen. Dit antwoorden GS op vragen van de statenfractie van D66.

16. Overlast commerciële (helicopter)vluchten
GS verwachten geen toename van de geluidsbelasting door commerciële vluchten en recreatievliegverkeer in Noord-Brabant. Bij het provinciaal klachtenloket is één klacht over geluidsoverlast binnengekomen vanwege het uitvoeren van vluchten over het waterwingebied van en naar Tilburg. Het betreffende bedrijf heeft aangegeven bij gebleken succes meer vluchten te willen organiseren. Hiervoor is nog geen aanvraag ingediend. Eventuele aanvragen worden getoetst aan de criteria voor helihavens die in de concept-luchtvaartnotitie zijn opgenomen. Geluidsoverlast kan in bepaalde gevallen een reden zijn voor GS om een verzoek te weigeren. Dit antwoorden GS op vragen van SP-statenlid Van Zeeland.

17. Analyse consequenties actualisatie OV-visie
De OV-visie wordt geactualiseerd. Als onderdeel van de actualisatie wordt een onderzoek uitgevoerd om de consequenties in beeld te krijgen voor het openbaar vervoerlijnennetwerk. GS informeren de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid over de start van het onderzoek.

18. Statenvragen bebouwing natuurgebieden
GS herkennen Brabant niet in de berichtgeving in dagblad Trouw (26 mei 2010) als zouden gemeenten te gemakkelijk bebouwing toestaan binnen beschermde natuurgebieden. Dat antwoorden GS op statenvragen van PvdA, GroenLinks, SP en Brabantse Partij. Gemeentelijke bestemmingsplannen mogen niet strijdig zijn met de provinciale Verordening Ruimte.

19. Grondbank De Beerze
Voor de continuïteit van het agrarisch natuurbeheer in de Robuuste Verbinding De Beerze komt er een Grondbank De Beerze. Agrarisch natuurbeheer vindt met name plaats in de Pielis (gemeente Bergeijk). De benodigde financiële middelen worden bechikbaar gesteld vanuit het programma Mooi Brabant.

20. Subsidieregeling inrichting landelijk gebied
Met de vaststelling van de Subsidieregeling inrichting landelijk gebied uniformeren en vereenvoudigen Gedeputeerde Staten alle nadere regelingen betreffende de doelen inrichting landelijk gebied.

21. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Breda voor de bouw van 38 woning t.n.v. Stichting Wonen Breburg; de gemeente Eindhoven voor het uitbreiden van een winkel/expeditie en het bouwen van een kantine t.n.v. F.J.M. van Bergen; de gemeente Eindhoven voor het bouwen van een appartementencomplex t.n.v. Sondervick B.V.; de gemeente Halderberge voor uitbreiding van zwembad De Baarlebossche t.n.v. LACO.

Gedeputeerde Staten hebben een reactieve aanwijziging ingediend bij de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert op Bestemmingsplan Landgoed Princepeel, Willertoord, gemeente Mill en Sint Hubert.


---- --