Werkzaamheden historische waterput Herenstraat van start

Aannemer Gebr. Mensert BV uit Delft gaat in opdracht van de gemeente Rijswijk op maandag 9 augustus in de Herenstraat aan de slag om de historische waterput onder het wegdek permanent zichtbaar te maken. De verwachting is dat de werkzaamheden circa een maand duren. Op de zaterdagen wordt het werkterrein voor de Oude Kerk zodanig ingericht dat de markt ongehinderd doorgang kan vinden.

Voor het permanent zichtbaar maken van de waterput is een ontwerp gemaakt door de Delftse architect Jan Hoppenbrouwers. Hij heeft gekozen voor een dikke gelamineerde glasplaat waar overheen gelopen kan worden. De diameter van deze glasplaat is 3.50 meter. In de put zelf wordt verlichting aangebracht en een ventilatiesysteem om het beslaan van de glasplaat te voorkomen. Om de ronde glasplaat wordt een natuurstenen ring aangebracht voorzien van een verklarende tekst. Verder wordt er in de straat een lichtlijn (led-verlichting)aangelegd tussen de put en het iets verder gelegen pomphuis om de relatie extra te benadrukken.

Archeologisch erfgoed
In 2002 werd de waterput ter hoogte van de Oude Kerk ontdekt tijdens archeologisch onderzoek. De put werd gebouwd in de zestiende eeuw en functioneerde als openbare drinkwatervoorziening. De bakstenen put ligt net onder de openbare weg. De diameter is zo'n 120 centimeter en de diepte bedraagt liefst vijf meter. Het water werd opgepompt. Het pomphuisje staat nog steeds voor de Oude Kerk. Een loden pijp verbond de put met het pomphuisje. De put wordt nu voor een deel uitgegraven en afgedekt met een doorzichtige glasplaat. In februari van dit jaar werd door wethouder Jos Bolte het startsein gegeven voor het zichtbaar maken van de waterput toen ter plaatse de ondergrondse gasleiding werd verlegd. Met de komst van de waterput wordt een belangrijk deel van Rijswijks archeologisch erfgoed zichtbaar gemaakt.




Gemeente Rijswijk