NOC*NSF


---

Arnhem, 20 juli 2010

Nederlands Jeugd Olympisch Team Singapore overgedragen

Op Papendal heeft vanmiddag de teamoverdracht van het Nederlands Jeugd Olympisch Team 2010 plaatsgevonden. Tien sportbonden droegen op symbolische wijze de sporters en begeleiders over, die ons land van 14 t/m 26 augustus in Singapore gaan vertegenwoordigen bij de eerste Jeugd Olympische Spelen. Het team staat onder leiding van chef de mission Ad Roskam.

De Jeugd Olympische Spelen zijn een nieuw initiatief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het evenement richt zich op sporttalenten in de leeftijd van 14 t/m 18jaar. In Singapore staan 26 Olympische sporten op het programma. Nederland komt uit bij badminton, gymnastiek, handboogsport, hockey, judo, roeien, tafeltennis, watersport, wielrennen en zwemmen. Het Nederlands Jeugd Olympisch Team bestaat uit 36 sporters en 24 begeleiders.

"Nederland wil op topsportgebied bij de top tien van de wereld horen", zei Maurits Hendriks vanmiddag tijdens de teamoverdracht. Hij is bij NOC*NSF technisch directeur en chef de mission voor de Olympische Spelen van Londen 2012. "Het wordt steeds moeilijker om die ambitie waar te maken, want de internationale prestatieverschillen worden steeds kleiner. Daarom wordt de opleiding van jonge sporttalenten ook steeds belangrijker. In dat licht moeten we de Jeugd Olympische Spelen dan ook zien. Het is een mondiaal evenement voor jeugdsporters, dat het belang van goede talentontwikkeling weergeeft."

Ad Roskam gaf aan dat de Nederlandse deelnemers met hun kwalificatie voor Singapore al een bijzondere prestatie hebben geleverd. "Aan de Jeugd Olympische Spelen kunnen minder sporters meedoen dan aan Olympische Spelen, dus het was een zware taak om aan de kwalificatie-eisen te voldoen."

Roskam verwacht dat Singapore voor de Nederlandse sporters een unieke en leerzame belevenis wordt. "Een stap op weg naar hun droom, namelijk om uiteindelijk door te dringen tot de seniorentop. Of en hoeveel medailles dit team gaat veroveren, valt moeilijk in te schatten. In deze leeftijdscategorie komen sporters nog maar weinig uit op mondiaal niveau. De concurrentie is dus nauwelijks bekend. Maar we verwachten wel dat onze sporters in Singapore in elk geval allemaal hun beste seizoensprestatie neer gaan zetten."

Voor meer informatie over de Jeugd Olympische Spelen en het Nederlands Jeugd Olympisch Team: www.singapore2010.sg en www.nocnsf.nl/jeugdOS2010.
-----------------------