Ministerie van Defensie

Warme eerste dag Nijmeegse Vierdaagse

20 juli 2010, 20.53 uur

Rode baretten marcheren in de vroegte kamp Heumensoord af. Foto: ministerie van Defensie In verband met de voorspelde warmte begon de eerste loopdag van de Vierdaagse op Kamp Heumensoord een uur eerder. De individuele lopers gingen om 3:30 uur als eerste van start onder muzikale begeleiding van het Duitse Luftwaffenmusikkorps 2. In totaal zijn vandaag 4633 militairen van start gegaan. Medisch personeel en medewerkers van het Rode Kruis behandelen blaren op de eerste militaire rustplaats. Foto: ministerie van Defensie

Om 4:00 uur begon het eerste Nederlandse detachement aan de looproute van 40 kilometer. De Nederlandse detachementen werden uitgezwaaid door vertegenwoordigers van de 4 krijgsmachtdelen, commandeur de Waard (marine), brigadegeneraal van Vught (landmacht), luitenant-generaal Meulman (luchtmacht) en kolonel Molenaar (marechaussee).

Vanwege de hoge temperaturen werd er op zowel Heumensoord als op de rustplaatsen veel water verstrekt.

Verzorging

Er werden deze eerste dag meer blaren geprikt dan normaal. Op de route waren 3 militaire rustplaatsen ingericht met medisch personeel van Defensie. Daar werden de wandelaars, in samenwerking met het Rode Kruis, verzorgd. Naast blarenprikkers stonden een arts en een masseur gereed.