Koningin in Vaals


VAALS, 20100720 -- Vaals heeft hoog bezoek. Vanuit het monumentale Verves, een voormalig kerkgebouw gelegen tegenover het stadhuis van Vaals, kijkt Hare Majesteit de Koningin naar buiten. Een eerste blik brengt de kijker in verwarring. Maar dan dringt door dat het gaat om een kunstwerk, een op paneel geschilderd statig raam dat de kijker bedrieglijke op het verkeerde been zet, alsof er echt een raam zou zijn waardoor een zeer bekend gezicht voorbijgangers in de ogen kijkt. Het kunstwerk is het derde werk dat in korte tijd, op uitnodiging van de gemeente Vaals door een vrijwillige kunstenaar, op het gebouw is aangebracht.

Een maand geleden riep wethouder Juliette Verbeek van de gemeente Vaals (amateur)kunstenaars op Het Verves, een van Vaals mooiste maar ook vervallen monumenten, aan te kleden met vrijwillige kunst. Enthousiastelingen konden zich aanmelden via een e-mailadres om gezamenlijk op een al geprikte zaterdagochtend te gaan schilderen. Helaas reageerde er niemand en het leek of het plan geen navolging zou gaan krijgen. Het was dan ook een mooie verrassing toen ineens een van de monumentale ramen van het gebouw voorzien was van een prachtig werk. Een raam met een mysterieuze wat spookachtige dame. Het werk kwam van kunstenaar Gerd Lebjedzinski uit Vaals. Hij wilde een daad stellen en daagde met zijn werk publiekelijk anderen uit ook een bijdrage te leveren.

"Hare Majesteit aan Het Verves", het laatste toegevoegde werk, is van de hand van beeldend- kunstenares Saskia Cox uit de gemeente. "Een monumentaal gebouw verdient een monumentaal kunstwerk" aldus de kunstenares. "Ik kon de uitdaging van Gerd niet aan me voorbij laten gaan en met hem hoop ik anderen te inspireren ook een werk te gaan maken zodat deze mooie plek in Vaals de aandacht krijgt die het verdient". Of Hare Majesteit Vaals nu daadwerkelijk een bezoek zal brengen? Dat weet de kunstenares niet. Maar Vaals is vindt zij een bezoek zeker waard; een prachtstadje zo vlak bij Aachen, een unieke locatie in de Euregio.





Ingezonden persbericht