Ingezonden persbericht


()

** PERSBERICHT **

MBO-studentondernemers naar Europese finale op Sardinië

Den Haag, 19 juli 2010

Acht vrouwelijke MBO-studenten vertrekken morgen naar het Italiaanse eiland Sardinië om deel te nemen aan de 21e editie van de 'European Company of the Year Competition'. De oprichters van het Brabantse MBO-studentenbedrijf PIM dingen tijdens deze grote finale van 20 t/m 23 juli mee naar de internationale titel 'Beste MBO Studentenbedrijf 2010'. Zij moeten het opnemen tegen nationale afvaardigingen uit 34 Europese landen.

De Nederlandse studenten ontwierpen de Tei, een innovatief herbruikbaar thee-ei om gebruikte theezakjes in te doen. Zij ontwikkelden het product geheel in eigen beheer en verzorgen ook zelf de succesvolle marktlancering. Het team werd daarmee de terechte winnaar van de nationale MBO-finale in Groningen en mocht op grond daarvan door naar de Europese MBO-finale. Deze wordt bij toerbeurt georganiseerd door een van de 34 deelnemende landen.

Europese finale voor studentondernemers
Elk jaar zetten meer dan 260.000 studentondernemers van 16-20 jaar uit heel Europa zelf een bedrijf op in het kader van een onderwijsprogramma 'leren ondernemen'. Er zijn inmiddels meer dan 100 organisaties wereldwijd actief met het organiseren van dergelijke onderwijsprogramma's, waarvan zo'n 40 in Europa. Die zijn verenigd in het netwerk Junior Achievement Young Enterprise (JA-YE)Europe, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Stichting Jong Ondernemen.

Tijdens de Europese finale presenteren de ruim 175 studenten hun bedrijf en resultaten aan zowel een vakjury als aan het publiek. De jury beoordeelt de bedrijfjes onder meer op ondernemersvaardigheden, productontwikkeling, klantbenadering, communicatie en op teamwork, probleemoplossend vermogen en de aanpak van marketing en sales.

Springplank naar ondernemerschap
Hoewel het aantal afgestudeerden dat een eigen bedrijf start in Nederland achterblijft bij andere Europese landen, ziet Cees Pille, directeur van Jong Ondernemen, de toekomst positief in. Pille: "Het gros van de finalisten heeft de ambitie om tijdens of na hun studie een doorstart te maken met hun bedrijf. Dat toont aan dat onze methode succesvol is. We zijn ervan overtuigd dat we jonge mensen op deze manier een springplank naar het ondernemerschap bieden: door te ervaren hoe het is om echt te ondernemen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen als werken in een team, leiderschap tonen, innoveren en risico nemen."

In Nederland deden in 2009-2010 bijna 9.000 MBO- en HBO-studenten mee aan de onderwijsprogramma's van Jong Ondernemen. Daarnaast maakten ruim 11.000 leerlingen op de basisschool en het voortgezet onderwijs via de projecten van de stichting kennis met ondernemerschap. Eerder kwam HBO-studentenbedrijf Greeny Games van de Hogeschool Utrecht thuis met de gouden medaille. Zij wonnen de hoofdprijs tijdens de Europese HBO finale in Bulgarije van 1-4 juli jl.

Meer informatie vindt u op www.jongondernemen.nl en www.mini-pim.nl.

(einde bericht)