Politie Limburg-Noord

Schoolkinderen houden met politie toezicht op verkeersveiligheid


Datum: 16-07-2010
Tijd bericht: 11:17
Plaats: Venray
De politie heeft donderdagmorgen 21 juli samen met 33 kinderen van groep 8 van basisschool Estafette toezicht gehouden op de verkeersveiligheid rondom de school.

Wijkagent Marcel Deenen heeft samen met Diana Ummels, opbouwwerkster van Synthese, alsmede de leerkrachten van basisschool Estafette een ochtend programma opgesteld waarbij aandacht werd geschonken aan de verkeersveiligheid rondom de school.

PARKEREN
Met name het parkeren en het in- en uit laten stappen van de kinderen bij de school levert, zoals bij vele scholen, nogal eens gevaarlijke situaties op. In groepjes werd er bij aanvang van de schooldag, alsmede bij het einde van de schooldag door de kinderen, samen met de wijkagent, gekeken hoe het parkeergedrag was van de ouders. Enkele ouders werden door de kinderen aangesproken omdat ze niet in de parkeervakken parkeerde, ondanks dat er nog een aantal vrij waren. Tevens werden bestuurders aangesproken omdat ze hun auto op het trottoir parkeerde, zodat voetgangers er niet door konden en de voetgangers dus op de rijbaan moesten gaan lopen. Verder werd er ook aandacht geschonken aan het dragen van de gordel door de kinderen. Door de ouders werd begripvol gereageerd op deze wijze van controle.

SNELHEID
Behalve de veiligheid rondom de school is ook een steeds terugkerende klacht de overschrijding van de snelheid in de wijk Brukske. Ook hier werd in groepjes samen met de wijkagent en zijn collega controle gehouden op snelheid van de passerende auto's. De leerlingen mochten zelf de snelheid meten van de auto's met de lasergun. Hierbij werden diverse overtreders aan de kant gezet, waarna de kinderen de automobilisten aanspraken. De kinderen vertelden hierbij zelf hoe gevaarlijk het kan zijn om met een te hoge snelheid door een woonwijk te rijden. Ook hier was vanuit de bestuurders veel begrip over de manier van controle.

Kinderen mochten op deze wijze eventjes politieagent zijn en meteen ervaren hoe belangrijk verkeersveiligheid rondom de school is. Tevens mochten ze dat ook overbrengen aan de verkeersdeelnemers. De actie was zo geslaagd dat deze manier van controle volgend schooljaar mogelijk een vervolg zal hebben. Deze keer kwamen alle overtreders er met een waarschuwing vanaf. Of dat volgend schooljaar ook zo zal zijn, is nog maar de vraag.