Belgische Federale Overheid



Kom naar de Nationale Feestdag 2010 in Brussel!

Datum: 16 juli 2010

Op woensdag 21 juli kunt u traditiegetrouw afzakken naar Brussel om de Nationale Feestdag te vieren. Dit jaar staat de Nationale Feestdag ook in het teken van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Van 's morgens tot 's avonds is de hoofdstad het schouwtoneel van allerhande festiviteiten. Wie wil, kan zelfs op dinsdagavond 20 juli al beginnen feesten.

Bal national op dinsdag 20 juli

Op de vooravond van 21 juli kan er al gefeest worden tijdens de achtste editie van het Bal national. Vanaf 18.30 uur kunt u terecht op het Vossenplein voor dit typisch Brusselse feest in de Marollen met muzikale optredens en dansinitiaties. Op de affiche staan onder meer Nicole & Hugo en Kate Ryan.

Meer informatie over het Bal national vindt u op de website www.balnational.be.

Festiviteiten op woensdag 21 juli

Op de Nationale Feestdag viert Brussel feest. Hier kunt u lezen wat er op het programma staat:

10 u. - Het Te Deum vindt plaats in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.

10 u. tot 24 u. - Het Feest in de Warande palmt de zone tussen het Parlement en het Justitiepaleis in. Alle musea en kerken zijn open voor het publiek en op verschillende plaatsen treden folkloristische groepen op.
Om 11 u. opent de minister van Binnenlandse Zaken de festiviteiten officieel op het Koningsplein.

Een overzicht van de belangrijkste publiekstrekkers overdag:
* Het Poelaertplein is het decor voor een politiedorp.
* Het Zavelplein verandert in een dorp Binnenlandse Zaken met stands en demonstraties van de verschillende directies van de FOD Binnenlandse Zaken zoals de Algemene Directie Civiele Veiligheid, de Algemene Directie Crisiscentrum ... .

* Op het Koningsplein vindt u de Europese Commissie, Defensie en de hofleveranciers terug.

* Waaghalzen kunnen terecht op het Poelaertplein en op de Kunstberg voor een death ride.

De hele dag door kunt u genieten van muziek in het Warandepark.

Meer informatie over het Feest in de Warande vindt u op de website van de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel.

11 u. tot 19 u. - Het Federale Parlement opent zijn deuren voor het grote publiek.
Meer informatie over de opendeurdag vindt u op de website van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

16 u. - Het militaire en civiele défilé gaat van start op het Paleizenplein. Vanaf 15.25 u. wordt de Koningsstraat afgesloten ter hoogte van Wet - Koloniën.

22 u. - 23 u. Het Koor van de Europese Unie geeft een concert op het Paleizenplein. Dit koor bestaat uit een honderdtal leden komende uit 20 staten en is trots model te staan voor de multiculturele Europese maatschappij.

23 u. - 23.25 u. Het traditionele vuurwerk, dat wordt afgestoken in de tuinen van het Paleis der Academiën, is de afsluiter van de Nationale Feestdag.