Burgers Zoo

Overspelige man teruggefloten door eierleggende vrouw

Op 10 februari 2010 is een luipaardhaaimannetje van ruim twee meter lengte van het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo naar Zoo Hagenbeck in Hamburg vertrokken in het kader van het Europees fokprogramma voor deze haaiensoort. Het mannetje leefde in Arnhem samen met een vrouwtje, maar dat resulteerde tot dusverre niet in bevruchte eieren. In Duitsland zwom echter een vrouwtje rond dat wel eieren legde, maar waar geen luipaardhaaimannetje aanwezig was. Enkele maanden nadat het Arnhemse mannetje was uitgeleend aan Hamburg, is het Arnhemse vrouwtje plotseling onbevruchte eieren gaan leggen. Met de terugkeer van de man op woensdag 21 juli hoopt Burgers' Zoo zowel in Hamburg als in Arnhem tot nageslacht te komen.

Geen dagelijks transport
Het transporteren van een haai is geen alledaagse klus. Het dier wordt vervoerd in een speciale transporttank, waarbij de watertemperatuur, de zuurstofconcentratie en de zuurgraad van het water continue worden gemeten. Daar waar nodig wordt de zuurstoftoevoer tijdens het transport aangepast. Het transport wordt vanuit Hamburg naar Arnhem begeleid door ervaren medewerkers van Burgers' Ocean, het tropische koraalrifaquarium. Door middel van een draagbaar wordt de haai met vereende krachten vanuit de transporttank in het aquarium gehesen. Een duiker begeleidt het dier vervolgens uit de draagbaar in het water.

Onbevlekte ontvangenis en spermaopslag
Luipaardhaaien kunnen bevruchte eieren leggen zonder dat er een man in het spel is voorgekomen. Deze wonderlijke voortplantingswijze staat bekend als parthenogenesis en komt ook voor bij diverse reptielsoorten. Jongen die geboren worden door middel van parthenogenesis zijn echter wel allemaal van hetzelfde vrouwelijke geslacht. Hoewel tot op heden nog geen bevruchte eieren in Hamburg zijn gelegd ondanks de komst van de Arnhemse luipaardhaaiman, hoeft dit vreemd genoeg nog niets te betekenen. Luipaardhaaivrouwen kunnen namelijk sperma in hun lichaam opslaan en hierdoor bevruchte eieren leggen tot zelfs een jaar nadat de laatste paring heeft plaatsgevonden. Het is dus mogelijk dat het Duitse vrouwtje pas over enkele maanden bevruchte eieren gaat leggen. Het uitlenen van een haai in het kader van een fokprogramma heeft nog nooit eerder plaatsgevonden in Europa. Het project opent nieuwe mogelijkheden voor de fok van verschillende soorten in de toekomst. « ga terug

Zakelijk

Burgers' Zoo heeft niet alleen voor de dagbezoeker veel te bieden, maar ook voor de zakengast.
> Safari Meeting Centre> Vergaderen> Ontbijt, lunch, diner> Receptie> Entertainment> naar zakelijk

Ontvang nu gratis digitale nieuwsbrief!

Met de digitale nieuwsbrief blijft u gratis op de hoogte van het laatste nieuws uit Burgers' Zoo. U kunt kiezen voor de maandelijkse nieuwsbrief, de zakelijke nieuwsbrief en/of breaking news. Meld u dus nu aan en volg Burgers' Zoo op de voet!
> aanmelden

What's cool?

Ontdek snel wat actueel is!
Extra voordelen abonnementhoudersLive radioverslagen bij de dierenCreatieve arrangementen voor dagbezoekersGratis digitale nieuwsbriefPrachtige zakelijke locaties> naar laatste nieuws Burgers' Zoo o Antoon van Hooffplein 1 o 6816 SH Arnhem o Nederland o (026) 442 45 34 o info@burgerszoo.nl Made in Arnhem The Green Key