Gemeente Goedereede


Opruimen slib Ouddorp opgeschort

In Ouddorp ligt dit jaar opnieuw een laag slib in het zwin of de getijdengeul die grenst aan enkele drukbezochte delen van het strand. Het probleem beslaat anderhalve kilometer van het zwin aan het zestien kilometer lange recreatiestrand. Uit onderzoek blijkt dat de afzetting van het slib een natuurlijk proces is. Strandbezoekers ondervinden echter hinder van het slib.
In overleg met de provincie Zuid-Holland en samen met Rijkswaterstaat begon de gemeente Goedereede daarom op 14 juni met de aanpak van de sliboverlast. Het verwijderen van het slib blijkt echter ondoenlijk. De gemeente stopt voorlopig met de schoonmaak.

In juni begon de gemeente met schoonmaakwerkzaamheden. Naar nu blijkt is het verwijderen van het slib een enorm karwei. Het gebied blijkt te groot om op deze manier slibvrij te krijgen. De gemeente stopt daarom met de schoonmaakwerkzaamheden. In het hoogseizoen kan het werk namelijk gevaar opleveren voor de strandgasten, en daardoor zou het strand volledig moeten worden afgesloten. Daarnaast lopen de kosten zo hoog op dat nader beraad over verdere acties noodzakelijk is.

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat het slib niet verontreinigd is. Wel kan de sliblaag nog steeds lastige situaties opleveren. De Ouddorpse Reddingsbrigade houdt de badgasten in de buurt van de sliblaag daarom extra goed in de gaten.

Hoewel de voortdurende aanwas van het slib een natuurverschijnsel is, betreurt de gemeente de overlast die er door ontstaat. Na de zomervakantie gaat de gemeente samen met de betrokken partijen naarstig onderzoeken of meer structurele oplossingen voor het slibprobleem mogelijk zijn.