Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Ieder zn plek in het Kralingse Bos

De Plas, het middelpunt van het bos

In grote getale komen bezoekers naar het Kralingse Bos om te genieten van de vele mogelijkheden die dit unieke stuk natuur in Rotterdam biedt. Een groot deel komt speciaal voor de centraal gelegen Kralingse Plas. Met zijn grootte van 100 hectare heeft de plas een omvang die uitgebreid gelegenheid biedt om te recreëren.

De Kralingse Plas is ontstaan door de winning van veen. Door veengrond af te graven en te drogen werd het turf, dat vroeger als brandstof werd gebruikt. In de loop van de tijd ontstond de grote veenplas, die nu voor waterrecreanten een bron van plezier is.

In zomer.

Het strandbad aan de westzijde van de plas trekt zomers veel zonaanbidders en zwemmers. Rond de plas zijn ongeveer 16 watersportverenigingen, (scouting-)clubs en werven gevestigd. Er wordt het hele jaar gezeild en geroeid en in de zomermaanden worden hiervoor verschillende evenementen georganiseerd. Ook mag er gemotoriseerd worden gevaren, maar met een maximum snelheid van 5 kilometer per uur. Voor de pleziervaartuigen zijn steigers waar aangelegd kan worden.

Op een mooie zomerdag, zeker als er voldoende bries is om te zeilen, levert dit een levendig schouwspel op.

Topdrukte tijdens een van de zeilwedstrijden op de Kralingse Plas (Foto: Rinus Heykoop).

en winter

In een winter met een flinke vorstperiode is de plas het domein van de schaatser. In de winter van 2008-2009 werd hier volop gebruik van gemaakt. Het gaf een winters tafereel als op een schilderij van een Hollandse meester. Helaas was er de afgelopen winter minder ijspret door de saneringswerkzaamheden van de waterbodem.

Samen werken aan een goede waterkwaliteit

Deze saneringswerkzaamheden waren nodig, omdat de waterkwaliteit van de Kralingse Plas te wensen overliet. De deelgemeente Kralingen-Crooswijk, gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard werken samen om de problemen aan te pakken. Naast het baggeren en het afdekken met zand van de bodem worden maatregelen getroffen om de visstand te verbeteren, zoals het aanleggen van een vistrap en een paaiplaats. Ook komen er natuurvriendelijke oevers en wordt de plas op bepaalde plaatsen minder diep gemaakt om (onder)waterplanten een betere groeikans te geven. Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, 010 2060902.