Gemeente Best

Baetsen krijgt Bestse Groen Gas certificaat

21-07-2010

De lucht is in Noord-Brabant niet zo schoon als we zouden willen. Daarom werkt de gemeente Best aan een schonere lucht. Wanneer de lucht namelijk niet schoon is, kan dat leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij risicogroepen, zoals carapatiënten, ouderen en kinderen. De gemeente Best heeft daarom een Luchtkwaliteitsplan opgesteld. Hierin staan maatregelen die moeten leiden tot een verbetering van de luchtkwaliteit in Best. Eén van die maatregelen was de eis in de aanbesteding van de afvalinzameling om het afval in Best duurzaam in te zamelen. Baetsen geeft met de vuilniswagens op aardgas, die nu op Groen Gas rijden, aan deze eis invulling. De gemeente Best beloont Baetsen hiervoor met het Groen Gas certificaat.

De voordelen van gas
Rijden op aardgas vermindert, ten opzichte van rijden op diesel en benzine, de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden en reduceert de CO2-uitstoot met 80%. Dat is al een goed begin, maar het kan nóg beter, namelijk: rijden op Groen Gas. Groen Gas wordt niet gewonnen uit de aarde, maar het komt vrij bij de verwerking van ons organisch afval. Bij de vergisting van bijvoorbeeld rioolslib, mest en GFT-afval ontstaat een biogas.

Dit biogas kan door energieproducenten gezuiverd en worden opgewaardeerd tot een gas van aardgaskwaliteit. Dit gas noemen we Groen Gas. Hierna wordt het aan het bestaande aardgasnetwerk toegevoegd of ingezet als alternatieve brandstof voor aardgasvoertuigen. Omdat Groen Gas een biologische oorsprong heeft, is Groen Gas aan te merken als een duurzame energiebron. Bovendien is het rijden op gas niet alleen duurzaam, maar ook nog eens veel goedkoper dan rijden op benzine of diesel.

Groen Gas dichtbij beschikbaar
Tot eind vorig jaar was het in de omgeving van Best niet mogelijk om aardgas te tanken. Het dichtstbijzijnde afleverpunt lag in Tilburg. Sinds december 2009 is aardgas beschikbaar bij tankstation Truckstop Acht (Fuwell) op industrieterrein Acht aan Het Schakelplein 26 in Eindhoven. Daar is nu dus Groen Gas af te nemen. Door dit nieuwe Groen Gas afleverpunt in onze regio worden de mogelijkheden voor duurzame mobiliteit weer vergroot.

Afvalinzamelaar Baetsen beloond voor rijden op afval Baetsen heeft al sinds haar oprichting duurzaamheid hoog in het vaandel. Niet alleen door zoveel mogelijk goederenstromen te scheiden, maar ook door de inzameling op een zo schoon mogelijke manier te doen. Sinds begin dit jaar rijdt Baetsen (ook in Best) met vuilniswagens die op aardgas rijden; deze rijden vanaf nu dus ook op Groen Gas. Daarmee reduceert het bedrijf de CO2-uitstoot in het leefgebied van Best. De overstap naar Groen Gas past dan ook binnen het streven van de firma Baetsen CO2-neutraal te rijden. De vuilniswagens rijden vanaf nu als het ware `op afval' dat zij zelf ooit ingezameld hebben!

Om deze duurzame ontwikkeling te belonen, overhandigde wethouder Paul Gondrie op donderdag 15 juli het eerste Bestse Groen Gas certificaat aan de firma Baetsen. Hierbij waren vertegenwoordigers aanwezig van Baetsen, Essent, tankstation Fuwell en de gemeente Best.

Baetsen Groen Gas
Foto: foto Aartsen

---